ARHIV NOVIC  
                            Novice           
 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014
| 2013 | 2012 | 2011
     2010 | 2009 | 2008 | 2007  

24-12-2020

BLAGOSLOVLJEN BOŽIČ!


19-12-2020

JEZUS KRISTUS

Po skoraj treh letih ustvarjanja sem danes zaključil svoje četrto literarno delo, ki nosi naslov "Jezus Kristus". Pesnitev obsega 1.049 trivrstičnih kitic oziroma 3.147 verzov in ima, tako kot vsa moja predhodna dela, natančno določeno strukturo. Verz je tokrat deveterec, stopica jamb, rima pa je verižna. Gre za pesnitev o življenju in delu Jezusa iz Nazareta, ki temelji na štirih kanoničnih evangelijih Svetega pisma. Menim, da gre za moje najboljše delo doslej, tudi najobsežnejše, vsebinsko gledano pa za (zelo zahtevno) pionirsko delo v svetovnem prostoru, ki bo gotovo pritegnilo tudi tiste bralce, ki sicer ne posegajo po verskih vsebinah. Predvidevam, da bo delo izdano v prvi polovici naslednjega leta.


11-12-2020

POVABILO V ODDAJO NA RADIU TRST A

Nepričakovano sem prejel prijazno povabilo znane primorske novinarke Majde Santin. Želi, da bi bil njen gost v oddaji s pomenljivim naslovom "Brez roka trajanja", v okviru Studia D na Radiu Trst A. Oddaja bo na sporedu v četrtek, 17. decembra 2020, okoli 12. ure. Kolikor poznam njen način dela pričakujem, da me bo v daljšem intervjuju spraševala o vsem mogočem, in da poslušalcem ne bo dolgčas. Oddajo boste lahko v živo poslušali na spletni strani Radio Trst A - Rai (www.sedezfjk.rai.it), v zavihku "Streaming radio - sedaj v etru".


06-12-2020

1000

Sveti Miklavž pridnim prinese lepa darila. Očitno sem bil letos zelo priden, saj mi je prinesel dolgo pričakovano številko 1000. Kaj ta številka pomeni lahko ugotovite, če preberete mojo prvo novico v letošnjem koledarskem letu. Koliko še manjka do konca, pa si lahko ogledate s klikom na naslov te novice.


26-11-2020

IL TEMPO PASSATO

Sinoči je bil na 1. programu Televizije Slovenija prenos tradicionalnega dobrodelnega koncerta Slovenske Karitas z naslovom "Klic dobrote", ki so ga organizirali Slovenski Karitas, Radio Ognjišče in RTV Slovenija. Prvo skladbo je zapela Irena Vrčkovnik, in sicer pesem z naslovom "Il tempo passato" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič), ki je bila premierno predstavljena leta 2012 na festivalu Melodije morja in sonca v portoroškem avditoriju. Še en dokaz, da dobre stvari ne zastarajo. Celotno prireditev si lahko ogledate s klikom na naslov novice, skladbo pa v intervalu od 1:50 do 5:30. Ponovitev koncerta bo v petek, 27. novembra z začetkom ob 15:20 na 2. programu TV Slovenija.


13-11-2020

GEDORE

Koprsko glasbeno skupino Gedore sestavljajo Tomaž Boškin (vokal, harmonika, klaviature, pozavna), Mitja Bobič (klaviature, trobenta, vokal), Marko Hrvatin (kitara), Marko Toškan (bobni, vokal), Simon Markežič (bas kitara) in Jan Baruca (kitara in vokal). Že nekaj časa sodelujem z Janom Baruco, v zadnjem času pa sem avtorsko začel bolj intenzivno sodelovati še z dvema članoma zasedbe, in sicer sta to Marko Hrvatin in Mitja Bobič. Gre za tri izvrstne glasbenike, ki se na slovenski glasbeni sceni uveljavljajo tudi kot odlični avtorji. Poleg nekaterih skladb, ki smo jih pripravili za druge izvajalce, smo pred kratkim ustvarili tudi skladbo, ki jo bo izvajala skupina Gedore. Skladba ima nenavaden naslov "2+2=5".


09-11-2020

MARTIN LUMBAR

Izvrsten multi-instrumentalist Martin Lumbar je leta 2005 skupaj z duetom Johnny Bravo nastopil na izboru EMA, ko so predstavili skladbo "Večni otrok" (Leon Oblak / Leon Oblak / Bor Zuljan). Martin je takrat na odru igral dva indijska instrumenta, sitar in table. Posnetek nastopa izpred petnajstih let si lahko ogledate TUKAJ. Na Martina me vežejo izjemno lepi spomini.


22-10-2020

ZAŠEPETAJ NA RITMU SRCA 2020

Sinoči je bil v posebni obliki izpeljan festival Ritem srca 2020. Posnetek si lahko ogledate s klikom na naslov novice. Skladbo "Zašepetaj" (Damjan Pančur / Leon Oblak / Damjan Pančur), ki sta jo izvedla Neža in Damjan Pančur, lahko poslušate v intervalu od 38:30 do 42:30. Skladbo lahko poslušate tudi v zavihku "Festivali", besedilo pa lahko preberete v zavihku "Diskografija".


15-10-2020

RITEM SRCA 2020

V sredo, 21. oktobra, se bo zgodil že 18. slovenski festival sodobne krščanske glasbe. Prvih enajst festivalov (od leta 2002 do 2012) je potekalo v Mariboru pod imenom "Ritem duha", zadnjih sedem (od leta 2014 do 2020) pa se je zgodilo v Ljubljani pod imenom "Ritem srca". V prvem obdobju so se na festivalu podeljevale tudi nagrade, zadnja leta pa gre za festival, ki ni tekmovalne, pač pa slavilne narave. Vzdušje je vsa leta ostalo enkratno in v tem pogledu neprimerljivo z ostalimi slovenskimi glasbenimi festivali.

Letošnji festival bo zaradi epidemije koronavirusa poseben. Festival bo potekal v obliki radijske oddaje, ki se bo na Radiu Ognjišče začela ob 20:30. Videoprenos bo mogoče spremljati preko spletnih kanalov Youtube, Facebook, Instagram in spletne strani Radia Ognjišče. Od 20:00 dalje bo na Radiu Ognjišče oddaja, s katero nas bodo organizatorji festivala vpeljali v festivalsko dogajanje. V oddaji bo tudi kratek intervju z mano.

Na letošnjem festivalu sodelujem kot avtor besedila s skladbo "Zašepetaj" (Damjan Pančur / Leon Oblak / Damjan Pančur), ki govori prav o obdobju pandemije, ko se je svet ustavil in imamo čas prisluhniti Njemu. Skladbo izvajata Neža in Damjan Pančur.


10-10-2020

KER SI UPAM

V današnjem času, ko glasbenih koncertov skoraj ni, si je kakšnega lepo pogledati tudi v posnetku. Danes sem si koncert Anike Horvat, ki je bil na 2. programu RTV Slovenija, ogledal z veseljem, tudi zaradi dveh skladb, skladbe "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak / Rupert Blackman, Ashley Hicklin), ki sem jo ustvaril z angleškimi glasbenimi kolegi (od 00:00 do 03:45) in jo je Anika prvič predstavila na festivalu Dnevi slovenske zabavne glasbe leta 2017 ter skladbe "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič), ki je bila na tem koncertu predstavljena v povsem novi preobleki (od 1:12:35 do 1:16:50) in za katero sem istega leta na festivalu Melodije morja in sonca prejel nagrado za najboljše besedilo, Anika pa je z istim številom točk kot zmagovalec zasedla drugo mesto.


20-09-2020

KONCERT POD LIPO OD NONE

Na televiziji TV3 je bil sinoči ob 21h posnetek koncerta "Pod lipo od none". Ponovitev bo danes ob 13h. Koncert, ki ima naslov po zadnjem singlu Giannija Rijavca "Lipa od none" (Gianni Rijavec / Leon Oblak / Matjaž Švagelj), je bil posnet 21. avgusta na Giannijevi domačiji na Trnovem pri Gorici, pod stoletno, mogočno lipo.


21-07-2020

ZAŠEPETAJ

Skladba "Zašepetaj" (Damjan Pančur / Leon Oblak / Damjan Pančur) je bila sprejeta na festival "Ritem srca 2020".  Letošnji festival bo zaradi situacije, v kateri smo se znašli, potekal v obliki radijske oddaje, videoprenos pa bo mogoče spremljati preko nekaterih spletnih kanalov. Izvajalca skladbe (bo)sta Neža in Damjan Pančur.


10-07-2020

GIANNI

Gianni Rijavec pospešeno pripravlja svojo novo zgoščenko. Potem, ko je na številnih radijskih postajah promoviral svoj najnovejši singl "Lipa od none" (Gianni Rijavec / Leon Oblak / Matjaž Švagelj), ista ekipa avtorjev pripravlja še dve skladbi. Moji novi besedili, napisani na Giannijevo glasbo, imata naslov "Kamniti most" in "Široko srce". Za priredbi in produkcijo bo poskrbel Matjaž Švagelj. 


12-06-2020

SVET ZVOKOV

Leto 2020 je s strani Mednarodne komisije za akustiko (ICA – International Commission on Acoustics) proglašeno za mednarodno leto zvoka (IYS2020 – International Year of Sound). Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je objavljen natečaj za osnovne in srednje šole z naslovom "Moj svet zvokov". Sodelujoči srednješolci bodo pesnili v slovenskem ali angleškem jeziku. Na prošnjo organizatorjev natečaja sem na to temo napisal sonet, ki je za spodbudo sodelujočim objavljen na spletni strani NIJZ. Več o projektu (tudi sonet) lahko preberete s klikom na naslov novice.


06-06-2020

LIPA OD NONE

Svojo pot po slovenskih radijskih postajah in glasbenih lestvicah je ta teden začela skladba "Lipa od none" (Gianni Rijavec / Leon Oblak / Matjaž Švagelj), ki jo izvaja Gianni Rijavec. 


31-05-2020

PRIDI, SVETI DUH

Pridi, Sveti Duh, daj nam (predvsem) obilo modrosti. Na tako velik praznik, kot je današnji, je čas za razmislek o dogodku, ki se je zgodil na Binkošti, 50. dan po veliki noči in o sedmih darovih Svetega Duha. S klikom na naslov novice pa lahko poslušate skladbo "Pridi, Sveti Duh" (Leon Oblak / Leon Oblak / Bor Zuljan), ki jo je leta 2009 na festivalu "Ritem duha" zapela Eva Knafelc.


27-05-2020

PET NOVIH BESEDIL V ZADNJIH TREH MESECIH

Da so glasbeniki "korona obdobje" izkoristili za ustvarjanje novih skladb, dokazuje tudi povpraševanje po besedilih. Od marca sem namreč na povabilo odličnih glasbenikov (avtorjev in izvajalcev) napisal kar pet besedil. Vse skladbe so že posnete, o prijavi na festivale in o času objave pa bodo seveda odločali izvajalci. Zaradi razpisnih pogojev za prijavo na festivale in drugih vzrokov, za enkrat ne morem razkriti imen soavtorjev in izvajalcev, lahko pa (na)povem naslove skladb, ker so besedila moje avtorsko delo. Pet novih skladb, ki bodo gotovo "(za)živele" na slovenski glasbeni sceni so: "Zašepetaj", "Rojen pod svojo zastavo", "Lipa od none", "Tisti večer" in "Naj-naj-naj".


29-04-2020

PAR IDEJ JE ZMAGOVALNA "PESEM IN POL" NA RADIU KOPER

Skladba "Par idej" (Jan Baruca / Leon Oblak / Jan Baruca) je prepričlivo zmagala v izboru za "Pesem in pol" na radiu Koper. Kratek intervju z Yanom Barayem je ob tej priložnosti naredil Iztok Novak. Preberete ga lahko s klikom na naslov novice.


17-04-2020

PAR IDEJ

Glasbeniki tudi v teh kriznih časih ne počivajo. Jan Baruca, ki ustvarja in nastopa z umetniškim imenom Yan Baray, je včeraj na svetovnem spletu objavil svoj novi videospot. Skladba ima naslov "Par idej". Avtor glasbe in priredbe je Jan Baruca, besedilo pa je moje avtorsko delo. Videospot lahko pogledate s klikom na naslov novice ali v zavihku "Videospoti", besedilo pa lahko preberete v zavihku "Diskografija".


07-04-2020

ALELUJA!

Avtor glasbe: Dino Oblak
Avtor besedila: Leon Oblak
Avtorja priredbe: Gal Oblak, Damjan Pančur
Izvajalka: Tiana

jok ne preneha
vsa nemoč je v njem
pod težo greha 
spi Jeruzalem
vera umira
upanje bledi
in val nemira
briše vse sledi
 
nad temo groba
se prižiga dan
močna svetloba
noč odganja stran
prazni dvomi
se drobijo v prah
zdaj mrak se lomi
in izginja strah
 
     Luč je zasvetíla
     prava Luč se je vrnila
     Stvarnik in Odrešenik
 
          naj odmeva
          Aleluja!
          v zarji dneva
          Aleluja
          vse prepeva
          Aleluja!
          slava Njemu
          čast, hvala in oblast
          zdaj in vekomaj
 
On je vstajenje
in edina pot
On je življenje
On je naš Gospod
vir vse modrosti
daje nam pogum
in med skrivnosti
vliva nam razum
 
     Luč ki vedno sveti
     ki pomaga nam živeti
     Stvarnik in Odrešenik
 
          naj odmeva
          Aleluja!
          v zarji dneva
          Aleluja!
          vse prepeva
          Aleluja!
          slava Njemu
          čast, hvala in oblast
          zdaj in vekomaj


07-03-2020

KONCERT GIANNIJA RIJAVCA NA GRADU KROMBERK

1. marca je bil na Televiziji Slovenija posnetek koncerta, ki ga je Gianni Rijavec imel 31. avgusta lani na gradu Kromberk. Koncert z naslovom "Tvoj poljub" si lahko ogledate s klikom na naslov novice, naslovno skladbo koncerta, katere avtor besedila sem, pa od 52:40 naprej.


02-03-2020

PREDSTAVITEV KNJIGE "NEUMRLJIVA DUŠA IN SEDEM GLAVNIH GREHOV" V PODNANOSU

Na povabilo župnika Tomaža Kodriča bom svojo zadnjo knjigo "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" v četrtek, 5. marca, ob 18:30 predstavil v župnijskem domu v Podnanosu.


26-02-2020

ZA FESTIVAL MMS 2020 SEM ODDAN

Čeprav razpis za 40. festival Melodije morja in sonca še ni bil objavljen, sem svoji dve mesti (na tem festivalu lahko avtor sodeluje le pri dveh skladbah) zapolnil že pred novim letom. Pod psevdonimom se na festival nikoli nisem in se tudi v prihodnje ne bom prijavljal. Informacijo objavljam na svoji spletni strani zato, ker sem v zadnjih dveh mesecih moral žal zavrniti že pet izvajalcev oz. avtorjev glasbe.


06-02-2020

INTERVJU ALYE ELOUISSI

Mlada pevka Alya Elouissi, ki je svojo prvo skladbo v slovenskem jeziku z naslovom "Iz Rusije z ljubeznijo" (Alya Elouissi / Leon Oblak / Julian Chown) posnela lani (pred tem je ustvarjala in snemala v angleščini) in z njo na mednarodnem festivalu FeNS 2019 zasedla 3. mesto, je za Radio Slovenija 1 v ponedeljek (3.2.) dala daljši intervju, ki ga lahko poslušate s klikom na naslov novice. Napoved skladbe in sama skladba je v intervalu od 16:20 do 21:17.


17-01-2020

TISTI VEČER

10 januarja je bil na programu TV Slovenija 1 predvajan posnetek 1. dela koncerta, ki so ga Prifarski muzikanti imeli konec novembra v Cankarjevem domu. Nocoj je bil na programu 2. del. Tisti večer v razprodani Gallusovi dvorani je bil res nepozaben, druženje po njem, ki je trajalo do poznih jutranjih ur, pa je sploh zgodba zase.

"Tisti večer" pa je tudi naslov nove skladbe, ki jo za Prifarske muzikante prav te dni pripravljava z glasbenim čarovnikom iz Ankarana, mojim dobrim prijateljem Marinom Legovičem. 


03-01-2020

LITERARNI IZZIV

Sredi leta 2018 sem začel z ustvarjanjem novega literarnega dela. Gre za obsežno, doslej moje najzahtevnejše delo, lirično pesnitev, v kateri so kitice trivrstične, verz je deveterec, stopica pa jamb. Do zdaj mi je uspelo napisati 200 kitic, glede na predvideno vsebino pa bo pesnitev imela med 700 in 1000 kitic. Predvidevam, da bo delo zaključeno in izdano leta 2020.

To je bila novica, objavljena na tej spletni strani 3. januarja 2019, torej pred natančno enim letom.

Literarno delo tudi v tem letu ostaja moj največji ustvarjalni izziv. V preteklem letu mi je uspelo napisati novih 350 kitic, tako da sem trenutno pri številki 550. Ocena, koliko bo vseh, je bila kar točna, s tem, da bo številka precej bolj blizu zgornji napovedani vrednosti, kar pomeni, da bo imela pesnitev skoraj 3000 verzov.

Če bo moje ustvarjanje teklo tako, kot sem si zamislil, bi delo moralo biti zaključeno konec letošnjega ali v začetku naslednjega leta. Izdajo v knjižni obliki tako pričakujem v prvi polovici leta 2021.

Ker bom večino svoje ustvarjalne energije v letošnjem letu usmeril v omenjeno pesnitev, bo pisanje besedil zgolj priložnostno in v bistveno manjšem obsegu, kot v preteklih dvajsetih letih.

 

 

Copyright © 2003 Edi Kranjc, Graphic design LK Design.