Novice                

ARHIV NOVIC

| 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 |

2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 |

| 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |14-12-2023

ŠE JE ČAS, ZA VSE NAS ...

Še vedno me kakšna stvar prijetno preseneti. Danes mi je znanka poslala fotografijo jumbo plakata, ki stoji v Podutiku v Ljubljani. Fotografijo lahko vidite s klikom na naslov novice.

nebeška tišina
le angelska pesem boža zrak
Sveta Družina
svetloba ljubezni vstopa v mrak 
 
prerokba rešitve
Odrešenik na zemljo poslan
čas odločitve
iz izvira resnice ponujena dlan
 
trenutek skrivnosti
Bog za grešni svet učlovečen
ponižnost modrosti
Kralj v revne jasli položen
 
Betlehem, sveta noč, dotik življenja
Betlehem, kraj miru in hrepenenja
Božji glas napolni čas z milostjo in novim upanjem
Betlehem
 
skozi stoletja
betlehemsko Dete kaže pot
luč razodetja
razsvetljuje noč človeških zmot        
 
iskanja, vprašanja
svet je nem, a mesto Betlehem
še vedno oznanja
večno slavo Bogu, mir ljudem
 
Betlehem, v svetu bede in praznine
Betlehem je spomin, ki ne izgine
Božji glas vabi nas, da predamo se v Njegov objem
Betlehem
                       
pastirji so rekli: poglejmo in videli bomo, kaj se je zgodilo
mi pa prisluhnimo in slišali bomo sporočilo                        
 
Betlehem, sveta noč, dotik življenja
Betlehem, kraj miru in hrepenenja
Božji glas, napolni čas z milostjo in novim upanjem
                       
Betlehem, v svetu bede in praznine
Betlehem je spomin, ki ne izgine
še je čas za vse nas, da poiščemo svoj mir v Njem

Skladbo "Betlehem" (Leon Oblak / Leon Oblak / Bor Zuljan) v izvedbi Mance Smolić in Eve Knafelc, lahko poslušate TUKAJ.

Vsem želim Blagoslovljen Božič!


18-10-2023

JAVORCA NA FRANKFURTSKEM KNJIŽNEM SEJMU

Moje peto literarno delo Javorca bo predstavljeno tudi na 75. Frankfurtskem knjižnem sejmu (Frankfurter Buchmesse), ki se je začel včeraj s slovesno otvoritvijo. Največji knjižni sejem na svetu, na katerem je prav letos Slovenija osrednja gostja, bo trajal od 18. do 22. oktobra 2023.


22-09-2023

JAVORCA NA TELEVIZIJI SLOVENIJA

V nedeljo, 17. septembra je bilo moje peto literarno delo "Javorca" predstavljeno v oddaji "Obzorje duha" na 1. programu Televizije Slovenija. Prispevek (v intervalu od 32:25 do 34:45) lahko pogledate s klikom na naslov novice.


12-09-2023

POPEVKA 2023

V soboto (9.9.) je bil v Studiu 1 RTV Slovenija festival Popevka 2023. Svojo novo skladbeo z naslovom "Na polno" (Patrik Greblo / Leon Oblak / Benjamin Vuković, Anika Horvat, Patrik Greblo) je kot prva med nastopajočimi predstavila Anika Horvat. Več o festivalu lahko preberete s klikom na naslov novice. Besedilo skladbe "Na polno" lahko preberete v zavihku "Diskografija", skladbo pa poslušate v zavihku "Festivali".


28-08-2023

MEDITERAN

Prifarski muzikanti so posneli novo skladbo in zanjo naredili tudi videospot. Naslov skladbe je "Mediteran". Avtor glasbe in priredbe je Aleš Klinar, besedilo pa je moje avtorsko delo. Promocija bo jutri (29.8.) na Radiu Veseljak in TV Veseljak, v živo pa v petek (1.9.) na odru razprodanega letnega gledališča Studenec. Videospot skladbe lahko pogledate s klikom na naslov novice ali v zavihku "Videospoti".


08-08-2023

VIDEOSPOT SKLADBE "ŽIVETI"

Skladba "Živeti" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič), s katero je Ula Leban  nastopila na.28. mednarodnem festivalu FeNS 2023, je dobila tudi videospot. Pogledate ga lahko s klikom na naslov novice ali v zavihku "Videospoti".


29-07-2023

"SREČANJE POD LIPAMI" V TEDNIKU "NOVI GLAS"

Novi glas je primorski tednik, ki ga izdaja Zadruga Goriška Mohorjeva v Gorici (Italija). Že več kot deset let nadaljuje tradicijo svojih predhodnikov, Novega lista iz Trsta in Katoliškega glasa iz Gorice, iz katerih je nastal januarja 1996.

V zadnji julijski številki in na spletni strani tednika je bil objavljen tudi prispevek o "Srečanju pod lipami" oz. predstavitvi moje pete pesniške zbirke "Javorca", ki ga lahko preberete s klikom na naslov novice.


24-07-2023

JAVORCA NA RAI

Televizijski Deželni Dnevnik (TDD) je informativna oddaja na italijanski nacionalni televiziji, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave, s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

TDD predvajajo na RAI 3, ponovitev pa je na TV Koper Capodistria in RTV SLO 1. V Sloveniji ima oddaja naslov Dnevnik Slovencev v Italiji. S klikom na naslov novice lahko pogledate TDD, v katerem je bil tudi prispevek o Javorci (v intervalu od 10:57 do 13:12), ki je bil posnet na dogodku "Srečanje pod lipami" 20. julija v Gorici.


13-07-2023

JAVORCA V ITALIJI

V četrtek, 20. julija ob 20:30 bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici predstavitev moje pete pesniške zbirke. V "Srečanju pod lipami" bosta poleg mene sodelovala tudi oba pisca spremnih besed, Jernej Šček in Damjana Fortunat Černilogar. Dogodek bo moderiral Matej Kavčič. Štirijezična pesniška zbirka Javorca bo tako prvič predstavljena tudi izven naših meja.


24-06-2023

ANIKA V TOLMINU

Danes ob 20.00 bo v Tolminu pri fontani koncert Anike Horvat. Dogodek, ki ga je poimenovala "Koncert skladb Anike in Leona Oblaka" bo še ena v vrsti prireditev, ki jih ponuja "Tminsko poletje 23".


22-06-2023

ŽIVETI NA FESTIVALU FeNS 2023

Danes se v Kopru začenja 28. mednarodni festival FeNS 2023. Na njem bo nastopila tudi Ula Leban s skladbo "Živeti" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič). Festival bo trajal od 22. do 26. junija. Ula bo nastopila v 1. tekmovalnem večeru v petek, 23. junija, v kategoriji "Otroški FeNS" (9-11 let) - avtorske skladbe" , če pa se bo uvrstila v finale, pa še v nedeljo, 25. junija v "Zaključnem gala večeru".


12-06-2023

LITERARNA MATINEJA "JAVORCA"

Literarno matinejo, na kateri smo v sredo, 7. junija v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe v Ljubljani predstavili mojo peto knjigo z naslovom "Javorca", lahko pogledate s klikom na naslov novice.


05-06-2023

PREDSTAVITEV KNJIGE "JAVORCA" V LJUBLJANI

Predstavitev moje pete knjige z naslovom "Javorca" bo v sredo, 7. junija ob 11. uri v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi 1 v Ljubljani. Vabilo lahko vidite s klikom na naslov novice.


24-05-2023

RITEM SRCA 2023

V četrtek, 25. maja bo v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu v Ljubljani tradicionalni festival duhovno ritmične glasbe Ritem srca. Prvi festival, takrat pod imenom Ritem duha, je bil leta 2002, letošnji pa je že dvajseti po vrsti.

V začetnih letih so bile na festivalu podeljene tudi nagrade, zadnja leta pa so se organizatorji odločili, da festival ne bo tekmovalne narave. S tem bi radi dosegli, da so zmagovalci vsi, ki bodo predstavili nove pesmi. Letos jih bo šest, med njimi tudi dve, pri katerih sem sodeloval kot avtor besedila. Skladbo z naslovom "Ljubezen nikoli ne mine" (Gal Oblak / Leon Oblak / Damjan Pančur) bo predstavil Denis Trap, skladbo z naslovom "Tvoje ime je sveto" (Damjan Pančur / Leon Oblak / Damjan Pančur) pa Neža in Damjan Pančur. Ob novih skladbah bo še bogat spremljevalni program. Festivalsko prizorišče bo zaživelo že ob 17:30, sam festival pa se bo začel ob 20:00.

Denis Trap je bil povabljen tudi v oddajo Obzorje duha, kjer bo v živo predstavil skladbo "Ljubezen nikoli ne mine" (Gal Oblak / Leon Oblak / Damjan Pančur). Oddaja bo na 1. programu TV Slovenija v nedeljo, 28. maja ob 11:35.


15-05-2023

JAVORCA

Danes, 15. maja 2023 je pri Celjski Mohorjevi družbi izšlo moje peto literarno delo z naslovom "Javorca". Posebnost knjige je, da je moja poezija prevedena v angleški, nemški in italijanski jezik.

Avtor fotografij je Ubald Trnkoczy, urednica knjige pa je Meta Lenart Perger.

Prva predstavitev knjige bo v torek, 23. maja 2023, ob 19. uri v Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin.


12-05-2023

SE ŠE SPOMNIŠ?

Šank Rock bo 40 let delovanja praznoval v domačem Velenju. Na največjem odru do sedaj bodo 16. junija ob 19. 30 ob Velenjskem jezeru (Vista Park) zaigrali vsem generacijam in ljubiteljem rocka. Koncert se bo začel ob sončnem zahodu, trajal pa naj bi dobre tri ure. Na odru se bodo zvrstili številni gosti, med katerimi so znana imena domače glasbene scene: Tomi Meglič iz skupine Siddharta, Tomislav Jovanović – Tokac, pevec skupine Dan D, Gregor Skočir iz Big Foot Mame, Žak iz Mary Rose, 6 Pack Čukur, Natalija Verboten in Slovenski oktet.

Skupina koncert najavlja tudi z novo skladbo z vsebinsko primernim besedilom in naslovom "Se še spomniš?". Avtor glasbe in priredbe je Bor Zuljan, besedilo pa je moje avtorsko delo. Za skladbo so naredili tudi videospot, ki ga lahko pogledate s klikom na naslov novice ali v zavihku "Videospoti".


20-04-2023

NA POLNO NA POPEVKI 2023

Danes so na potralu MMC - Multimedijski center RTV Slovenija objavili imena nastopajočih na glasbenem festivalu Popevka 2023. Žirija je med 101 prijavljeno skladbo izbrala 12 skladb, ki se bodo v studiu 1 Televizije Slovenija 9. septembra potegovale za zmago. Med izbranimi izvajalci je tudi Anika Horvat, ki bo predstavila skladbo z naslovom "Na polno". Avtor glasbe in priredbe je Patrik Greblo, besedilo pa je moje avtorsko delo.

Pet nagrad bo podelila strokovna žirija, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca. Skladba, ki bo prejela največje število glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejela veliko nagrado občinstva in postala popevka leta 2023.


13-04-2023

DUHOVNI VEČER V ANTONOVEM DOMU

Predstavniki mladih v Župnijskem pastoralnem svetu župnije Ljubljana Vič so me povabili, da bi bil gost na srečanju FMV (Frančiškanske Mladine z Viča) v Antonovem domu na Viču v Ljubljani. Srečanje z naslovom "Moč molitve" bo v ponedeljek, 17. aprila ob 21:00. Pred tem, ob 20:00, bo v kapeli sveta maša.


06-04-2023

ALELUJA!

Želim vam blagoslovljenih pet največjih dni v letu - veliki četrtek, veliki petek, velika sobota, velika noč in velikonočni ponedeljek!


28-03-2023

RITEM SRCA 2023 - REZULTATI IZBORA

Izbrane so skladbe za festival "Ritem srca 2023", ki bo potekal 25. maja 2023 v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. Na festival sta bili sprejeti dve skladbi, za kateri sem prispeval besedili. Posebej sem vesel, da je avtor ene od obeh skladb moj mlajši sin Gal. Na festivalu bomo torej med ostalimi premierno slišali tudi skladbi "Ljubezen nikoli ne mine" (Gal Oblak / Leon Oblak / Damjan Pančur), ki jo bo izvedel Denis Trap in "Tvoje ime je sveto" (Damjan Pančur / Leon Oblak / Damjan Pančur), ki jo bosta izvedla Neža in Damjan Pančur. Festivala se zelo veselim.


29-01-2023

PREDSTAVITEV KNJIGE V NOVI GORICI

V sredo, 8. februarja 2023, na slovenski kulturni praznik, bom v Župnijski cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici po večerni sveti maši (ki se bo začela ob 19h) predstavil svoje tretje literarno delo z naslovom "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov". Vsebina je zanimiva in aktualna prav v tem obdobju, pred začetkom postnega časa.


08-01-2023

LETA TEČEJO, LETA LETIJO

Ob zaključku leta 2021 sem iz slovenskega katoliškega tednika Družina prejel povabilo za občasno sodelovanje v rubriki "Trenutek". V dobrem letu je bilo objavljenih sedem mojih prispevkov.

Z letom 2023 bo stran, na kateri je bila rubrika "Trenutek", preurejena in te rubrike v prihodnje ne bo več. Se je pa glavni urednik odločil, da prispevek, ki sem ga poslal decembra, kljub temu objavi v prvi letošnji številki. Tako je moje kratko razmišljanje z naslovom "Leta tečejo, leta letijo" objavljeno v tedniku Družina 8. januarja 2023 (Letnik 72, Številka 1).

Prispevek lahko preberete s klikom na naslov novice.


 

Copyright © 2003 Edi Kranjc, Graphic design LK Design.