ARHIV NOVIC                               Novice     
 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014
| 2013 | 2012 | 2011
     2010 | 2009 | 2008 | 2007  

21-12-2018

BLAGOSLOVLJEN BOŽIČ!

... še je čas za vse nas ...


10-12-2018

KER SI UPAM

V soboto (8.12.) zvečer je TV Slovenija na drugem programu predvajala posnetek koncerta Anike Horvat z naslovom "Ker si upam". Koncert je bil na njen rojstni dan, 24. maja letos v Festivalni dvorani v Ljubljani. Začela ga je s skladbo "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak / Rupert Blackman, Ashley Hicklin) - 0:00:00 in zaključila s skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič) - 1:12:35. Koncert si lahko ogledate s klikom na naslov novice.


06-12-2018

VIDEOSPOTI

Sveti Miklavž je letos prinesel videospote. Osemnajst videospotov. Toliko se jih je nabralo v letih mojega ustvarjanja. Kar precej, saj se glasbeniki vse redkeje odločajo za to, sorazmerno drago investicijo v promocijo svojih skladb.

Vsi videospoti skladb, pri katerih sem sodeloval kot avtor besedil, so na ogled v novem zavihku.


29-11-2018

30 USPEŠNIC ZA 30 LET

"30 uspešnic za 30 let" je naslov nove, že 28. zgoščenke Prifarskih muzikantov. Na njej sta tudi dve skladbi, za kateri sem prispeval besedili, in sicer skladba "Tako kot je, je prav" (Aleš Klinar / Leon Oblak / Aleš Klinar, Miha Gorše), ki je leta 2017 na festivalu Melodije morja in sonca v Portorožu zasedla 3. mesto in se je med ljubitelji Prifarcev že dobro prijela ter čisto nova skladba z naslovom "Dobro z dobrim" (Aleš Klinar / Leon Oblak / Aleš Klinar), ki jo lahko poslušate s klikom na naslov novice.

Svoj okrogli jubilej, 30 let uspešnega ustvarjanja in nastopanja, so Prifarski muzikanti pred nekaj dnevi obeležili s štirimi razprodanimi koncerti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. 


22-11-2018

"TVOJ POLJUB" - VIDEOSPOT

Gianni Rijavec je za svojo novo skladbo z naslovom "Tvoj poljub" posnel videospot, ki bo od danes naprej na medmrežju. Skladbo v pop-simfo stilu, kjer so tradicionalnemu slovenskemu pop-u dodana godala, je napisal Gianni, besedilo je moje avtorsko delo, priredbo za ansambel je napisal Matjaž Švagelj, avtor priredbe za godalni kvartet pa je Radovan Kokošar. Videospot je bil posnet v stari propadajoči hali nekdanjega jugoslovanskega in tudi evropskega gospodarskega giganta, podjetja Meblo - Jogi. Avtor videospota je Lenart Kobal.


19-11-2018

"VRTILJAK" - VIDEOSPOT

Skladbo "Vrtiljak" (Darjan Gržina / Leon Oblak / Matjaž Švagelj, Darjan Gržina) so Kalamari predstavili na festivalu DSZG 2017: Poprock 2017. Pred kratkim so jo preoblekli v akustično verzijo in ob tem posneli še videospot, ki si ga lahko ogledate s klikom na naslov novice.


06-11-2018

TRI NOVA BESEDILA

V zadnjem času sem na tri prejete glasbene demo posnetke napisal tri nova besedila. Skladba Giannija Rijavca ima naslov "Tvoj poljub" in je že posneta, v delu pa sta skladbi skupine Primavera z naslovom "Prepozno" in Jana Baruce z naslovom "Par idej".


12-10-2018

"MORJE TRME IN PONOSA" - VIDEOSPOT

Skladba »Morje trme in ponosa« (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič) je bila letos poslana na razpis za Festival MMS, žal pa v Portorožu ni bila predstavljena, saj je bila izbrana le kot rezervna skladba. Vita Jordan, mlada pevka iz Postojne, se je kljub temu odločila, da bo skladbo medijsko bolj odmevno predstavila in je posnela videospot, ki si ga lahko ogledate s klikom na naslov novice.


05-10-2018

RITEM SRCA 2018

Festival "Ritem srca" je nasledil festival "Ritem duha", ki je potekal od leta 2002 do leta 2012 v organizaciji Salezijanskega mladinskega centra Maribor. Od leta 2014 je organizator Radio Ognjišče. Novi organizator se je odločil, da festival ne bo tekmovalne narave, pač pa bo praznik sodobne krščanske glasbe.

Na letošnji festival sta se uvrstila tudi Neža in Damjan Pančur s skladbo "Vse v večjo Božjo slavo", za katero je melodijo in priredbo napisal Damjan Pančur, besedilo pa je moje avtorsko delo. Ob spremljavi festivalskega benda bodo vse skladbe izvedene v živo. Na dan festivala bo pri Založbi Ognjišče izšla tudi festivalska zgoščenka.

Festival "Ritem srca 2018" bo v četrtek, 11. oktobra, v športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja (Zavod svetega Stanislava) v Šentvidu v Ljubljani. Začel se bo ob 19:30, tako kot vsa pretekla leta, pa se tudi letos pričakuje polna dvorana obiskovalcev in čudovito vzdušje.


28-09-2018

ZGOŠČENKA "MED VALOVI IN OBLAKI"

Pri ZKP RTV Slovenija je izšla zgoščenka Slavka Ivančića z naslovom "Med valovi in oblaki". Na njej je devet skladb, med njimi so štiri, za katere sem prispeval besedila: "Med valovi in oblaki" (M. Legovič / L. Oblak / M. Hrvatin, M. Bobič, J. Baruca), "Vse je v glavi" (M. Hrvatin, M. Bobič / L. Oblak / M. Hrvatin, M. Bobič, J. Baruca), "Lahko računaš name" (M. Hrvatin, M. Bobič / L. Oblak / M. Hrvatin, M. Bobič, J. Baruca) in "Tisto, kar ostane" (G. Radojevič / L. Oblak / P. Greblo).

Prva predstavitev zgoščenke je bila danes v Portorožu, sledila bo predstavitev v Ljubljani, potem pa bo Slavko s svojo glasbeno ekipo nov projekt predstavljal po Sloveniji.


29-08-2018

KER NAM NI VSEENO

Program Neodvisen.si je edinstven vseslovenski družbeno odgovoren program in pomemben člen na področju ozaveščanja o zasvojenosti in njenem preprečevanju. S kreativnimi in najsodobnejšimi pristopi informiranja in komuniciranja osvetljuje in razkriva raznotere pasti zasvojenosti. Pasti, ki se skrivajo v notranjosti posameznikov in pasti, ki so skrite v delovanju širšega družbenega okolja. Deluje kot večkanalni medij, ki z inovativnimi dogodki za otroke in mladostnike, družabnimi večeri za odrasle, strokovnimi srečanji in tematskimi video prispevki predstavnikov različnih družbenih sredin učinkovito nagovarja posamezne ciljne skupine.

Na povabilo Bojana Kodelje, glavnega in odgovornega urednika projekta in spletnega omrežja Neodvisen.si, sem sodeloval pri pripravi rubrike "Ker nam ni vseeno". Približno enominutne izjave na to temo so prispevali še Andrea Massi, Rade Šerbedžija, Vlado Kreslin, Iztok Mlakar, Sašo Hribar, Jure Sešek, Miša Molk, Boštjan Romih, Drago Mislej, Bernarda Žarn, Miha Šalehar, Gojmir Lešnjak, Andrej Karoli, Alenka Dovžan, Bojan Emeršič, Ervin Čurlič in Marko Vuksanović.     


20-08-2018

"ALELUJA" NA PLAŽI VALDOLTRA

Primorska novinarka Nataša Benčič je v napovedniku koncerta zapisala: "Ime Enzo Hrovatin je poznano generacijam ljubiteljev glasbe. Dolga leta je bil član legendarne skupine Faraoni, pred nekaj leti pa se je podal na samostojno pot kantavtorstva. Dve zgoščenki sta zaznamovali njegov novi življenjski in ustvarjalni čas. Na koncertu bo nastopil tudi svetovno znan gost Primož Grašič, kitarski virtuoz in prvak Big banda RTV Slovenije.
Če hočete doživeti večer, ko vam glasba povzroča radost, solze in tudi smeh, predvsem pa užitek, potem pridite na koncert."

Koncerta, ki je bil 10. avgusta na Plaži Valdoltra v Ankaranu, se sicer nisem mogel udeležiti,, mi je pa Enzo poslal video skladbe "Aleluja" avtorja Leonarda Cohena, ki sta jo na koncertu izvedla s Primožem in sem jo pred leti na željo Enza prepesnil v slovenski jezik. Video si lahko ogledate s klikom na naslov novice.


01-08-2018

"NAJ TRAJA" ŠE KAR TRAJA

Eni najlepših trenutkov, povezanih z glasbo in mojim ustvarjanjem so, ko slučajno prižgem radio ali televizijo in zaslišim svojo pesem. To se je zgodilo danes, ko sem na TV Slovenija 1 zaslišal skladbo "Naj traja" (Rudi Bučar / Leon Oblak), ki po vseh teh letih (na festivalu Slovenska popevka je zmagala leta 2011) očitno še kar traja. Na sporedu je bila ponovitev koncerta z naslovom "Sen znala jes", ki ga je imel Rudi Bučar v Cankarjevem domu leta 2016.


20-06-2018

"NAJINA PESEM" - VIDEOSPOT

S klikom na naslov novice si lahko ogledate uradni videospot skladbe "Najina pesem" (Bor Zuljan / Leon Oblak / Bor Zuljan) skupine Šank Rock, ki je v celoti posnet s pametnima telefonoma.


12-06-2018

"TO NI PESEM" V ODDAJI "DOBRO JUTRO"

Danes so Gregor Ravnik in fantje iz Klape Semikanta v oddaji "Dobro jutro" na 1. programu TV Slovenija predstavili skladbo "To ni pesem" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič, Davorin Lovrečič).

Odlomek iz oddaje (od 32:45 do 35:45) si lahko ogledate s klikom na naslov novice.


08-06-2018

TO NI PESEM

"To ni pesem" je naslov skladbe, ki jo je Gregor Ravnik posnel skupaj s člani Klape Semikanta. Avtor glasbe je Marino Legovič, besedilo je moje avtorsko delo, priredbo je napisal Marino Legovič, aranžma za pevce pa Davorin Lovrečič.

Vsi izvajalci so z obale, zato sem prišel na idejo, da bi zadnji refren napisal v italijanskem jeziku. S klikom na naslov novice lahko skladbo poslušate in ocenite ali je bila moja ideja dobra. 


25-05-2018

ANIKA - KER SI UPAM

Sinoči je Anika Horvat na prav poseben način praznovala svoj rojstni dan. V Festivalni dvorani v Ljubljani je imela koncert, ki ga je naslovila "Ker si upam". To je tudi naslov skladbe, ki jo bo, kot svoj naslednji singl pred izdajo nove zgoščenke, v kratkem predstavila slovenski glasbeni javnosti. Besedilo je moje delo.

Skoraj dveurni koncert, s katerim je navdušila vse prisotne, je začela s skladbo "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak / Rupert Blackman, Ashley Hicklin) in zaključila s skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič).


15-05-2018

VIDEOSPOT ZA SKLADBO "NAJINA PESEM"

Skupina Šank Rock v teh dneh dokončuje snemanje videospota za skladbo z naslovom "Najina pesem" (Bor Zuljan / Leon Oblak / Bor Zuljan). Tokrat so se snemanja lotili s telefonom, ker želijo pokazati in dokazati, da se z moderno telefonsko tehnologijo da narediti zelo kvaliteten videospot. Ko bo videospot končan, ga boste lahko videli tudi na tej spletni strani.


09-05-2018

FESTIVAL MMS 2018 - REZULTATI IZBORA

Strokovna komisija v sestavi Slavko Ivančić (predsednik komisije), Dragica Petrovič, Mojca Menart, Blaž Maljevac in Gregor Stermecki je izbrala 14 izmed 85 prispelih skladb za udeležbo na 38. festivalu Melodije morja in sonca. Med njimi žal ni skladbe "Morje trme in ponosa" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič) izvajalke Vite Jordan, ki je šele 2. rezerva.


25-04-2018

POSVETILO MANCE KOŠIR

Manca Košir je leta 1969 na Pedagoški akademiji v Ljubljani diplomirala iz matematike in fizike, leta 1975 na FSPN iz novinarstva, leta 1979 je magistrirala iz socioloških znanosti, leta 1987 pa je na Filozofski fakulteti v Zagrebu doktorirala na področju filoloških znanosti. Kot novinarka je delala pri tedniku ITD ter Teleksu. Od ustanovitve leta 1982 do leta 2000 je bila članica uredništva Nove revije. Leta 1982 se je zaposlila na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in bila vrsto let predstojnica katedre za novinarstvo. Po upokojitvi leta 2005 je dejavna pri Hospicu, društvu za pomoč umirajočim in njihovim svojcem, postala je glasnica Krilc, tj. obdarovanja v humanitarne namene in ambasadorka šolskih ekovrtov.
 
Sprva je bila svobodna filmska igralka. Glavno vlogo je igrala v filmu Breza (1967), nastopila je še v tridesetih filmih, med katerimi so najbolj znani Sreča na vrvici, To so gadi, Ko pride lev, na Hrvaškem pa je v seriji Marija igrala drugo glavno žensko vlogo. Je avtorica številnih novinarskih prispevkov, strokovnih in znanstvenih člankov ter šestnajstih knjig.
 
Pred kratkim je pri založbi Zenit izšla njena nova knjiga, zbirka pesmi z naslovom »Iz trebuha in neba« in podnaslovom »70 srčnic«. V poplavi takih in drugačnih informacij je ta, o izidu njenega novega literarnega dela, na žalost šla mimo mene. Manca me je pred dnevi prijazno obvestila, da je poglavje z naslovom »Sedem smrtnih vrat« posvetila meni, in to v knjigi, pred omenjenim poglavjem, tudi zapisala. 

Knjigo sem prebral in jo priporočam. Omenjeno posvetilo si štejem v veliko čast.


16-04-2018

PREDSTAVITEV KNIGE "NEUMRLJIVA DUŠA IN SEDEM GLAVNIH GREHOV" V KULTURNEM DOMU V BOVCU

Na povabilo Buških gamsov, odraslih skavtov iz župnije Bovec, bom knjigo "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" v petek, 20. aprila, ob 20:00 predstavil v Kulturnem domu v Bovcu.


08-04-2018

JEZUS, VATE ZAUPAM

Na prvo nedeljo po Veliki noči, ki jo imenujemo tudi Bela nedelja ali nedelja Božjega usmiljenja, se vedno spomnim skladbe z naslovom "Jezus, vate zaupam" (Enzo Hrovatin, Leon Oblak, Bor Zuljan), ki jo je Enzo v studiu Bor posnel leta 2012. Istega leta je z njo zmagal na festivalu Ritem duha.

Ime Bela nedelja (lat. Dominica in albis) izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci, ki so prejeli zakrament svetega krsta med velikonočno vigilijo, ves teden po veliki noči prihajali k bogoslužju v belih oblačilih. Sveti papež Janez Pavel II. je 30. aprila leta 2000 na nedeljo po veliki noči, razglasil poljsko redovnico Favstino Kowalsko za svetnico ter ob tej priložnosti določil, da se bo prva nedelja po veliki noči »odslej v vsej Cerkvi imenovala nedelja Božjega usmiljenja.« Papež se je pri tem oprl na javno razodetje, posebej na Božjo besedo te nedelje, ki nazorno govori o Božjem usmiljenju, povod pa je bilo Jezusovo razodetje sestri Favstini: »Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja. Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po Veliki noči. Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir. Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.«

Besedilo skladbe "Jezus, vate zaupam" povzema vsebino javnega razodetja. 22. februarja 1931 je sestra Faustina videla Jezusa, oblečenega v belo obleko. Eno roko je imel dvignjeno v blagoslov, druga pa se je dotikala obleke na prsih. Izpod obleke sta prihajala dva žarka luči: eden rdeč in drugi svetel. Jezus je dejal: "Nariši podobo po tem videnju z napisom: 'Jezus, vate zaupam.' Želim, da je ta podoba najprej čaščena v vaši kapeli, nato pa po vsem svetu. Žarki predstavljajo kri in vodo, ki sta privreli iz globine mojega usmiljenja, ko je bilo moje trpeče Srce prebodeno na križu. Beli žarki predstavljajo vodo, ki očisti dušo, rdeči pa so kri, ki daje duši novo življenje. Ti žarki bodo ščit za dušo pred pravičnostjo mojega Očeta. Srečni tisti, ki živijo v tem zavetju, kajti Božja pravičnost jih tam ne bo dosegla."

Skladba je po šestih letih še vedno ena od najbolj pogosto predvajanih skladb na Radiu Ognjišče, bela nedelja pa že vsa ta leta ne mine brez nje in njenega osnovnega sporočila - Jezus, vate zaupam.


29-03-2018

ŽELIM VAM DOŽIVET VELIKI TEDEN IN BLAGOSLOVLJENO VELIKO NOČ!

Danes se začenja pet najpomembnejših dni v letu.

Veliki četrtek je dan evharistije in postavitve duhovniške službe. Na ta dan se spominjamo obhajanja Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki predstavlja ustanovitev zakramenta evharistije. Spominjamo se tudi zapovedi ljubezni in služenja drug drugemu.

Veliki petek je spomin na Jezusovo trpljenje in smrt na križu. Na ta dan je strogi post. Simbolika velikega petka predstavlja namero in razpoloženje, da se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca.

Velika sobota je dan spoštljive tihote. V Božjem grobu je izpostavljeno Sveto Rešnje Telo v tiho češčenje. Zvečer se prične velikonočna vigilija - najbolj slovesno bogoslužje celotnega cerkvenega leta.

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ker ta dan praznujemo največji čudež in temelj naše vere - vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. Velika noč je praznik veselja in upanja. Veselje kristjani izražamo z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah, kar pomeni: slavite Jahveja, to je Boga.

Velik(onočn)i ponedeljek je spomin na Jezusovo prikazovanje njegovima učencema na poti v Emavs. Na ta dan želimo utrditi našo vero v vstalega Jezusa tudi tako, da veselo novico o vstajenju podelimo s prijatelji in se skupaj z njimi veselimo.

Vsem želim, da bi teh pet Velikih dni živeli, doživeli in preživeli ob obilnem Božjem blagoslovu.


26-03-2018

NA KAVI Z GIANNIJEM - TV3 - NEDELJA, 1. APRIL OB 14:45

"Na kavi z Giannijem" je naslov pogovorne oddaje, ki jo vodi Gianni Rijavec. Na sporedu je vsako nedeljo ob 14:45 na programu TV3. Prejšnji teden je v oddajo povabil mene. V polurnem sproščenem klepetu sva govorila o mojem glasbenem in literarnem ustvarjanju, pa tudi o slovenski zabavni glasbi. Pogovor bo na sporedu televizijske postaje TV3 prav na Veliko noč, 1. aprila ob 14:45.


21-03-2018

KRISTJAN V DRUŽBI

Sinoči sem, z izjemno prijetnimi sogovorniki, sodeloval na pogovornem večeru na Radiu Ognjišče. Tema pogovora je bila "Kristjan v družbi". Dobro uro in pol dolg pogovor tretjega misijonskega večera lahko poslušane s klikom na naslov novice.


18-03-2018

RADIO OGNJIŠČE – TOREK, 20. MAREC, OB 20:00

V torek, 20. marca, bom gost v oddaji, ki bo od 20:00 dalje potekala v živo, v sklopu radijskega misijona na Radiu Ognjišče. Poleg mene bosta gosta še Marija Štremfelj, nekdanja alpinistka in športna plezalka, prva in doslej edina Slovenka, ki je stala na vrhu Mount Everesta ter Marko Fink, vrhunski basbaritonist, rojen v slovenski izseljeniški družini v Argentini, ki pa večinoma živi in deluje v Ljubljani. Gostitelj bo teolog in filozof, misijonar klaretinec, pater Branko Cestnik, pogovor pa bo moderiral Jože Bartol. Tema pogovornega večera bo »Kristjan v družbi«. Oddaja bo trajala 90 minut, predvideni pa so tudi telefonski klici.


16-03-2018

PREDSTAVITEV KNIGE "NEUMRLJIVA DUŠA IN SEDEM GLAVNIH GREHOV" V ŽUPNIJI PODZEMELJ

Svoje zadnje literarno delo "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" bom v ponedeljek, 19. marca, predstavil v župniji Podzemelj. Predstavitev bo po večerni sveti maši, ki se bo začela ob 18:00.


08-03-2018

VSE JE V GLAVI

Na slovenske radijske postaje je bila poslana skladba "Vse je v glavi" v izvedbi legendarnega primorskega pevca Slavka Ivančića. Avtorja glasbe sta Marko Hrvatin in Mitja Bobič, besedilo je moje avtorsko delo, avtorji priredbe pa so Marko Hrvatin, Mitja Bobič in Jan Baruca. Slednji je poskrbel tudi za miks in masterizacijo. S klikom na naslov novice lahko o Slavku in skladbi preberete še kaj več ter skladbo tudi poslušate.


07-03-2018

JAVNI RAZPIS ZA UDELEŽBO NA 38. FESTIVALU MELODIJE MORJA IN SONCA

Avditorij Portorož - Portorose je objavil javni razpis za udeležbo na 38. festivalu Melodije morja in sonca. Kot avtor sem v preteklih letih na tem festivalu sodeloval že s petnajstimi skladbami. Upam, da se mi bo tudi letos uspelo uvrstiti na festival. Rok za prijavo je 25. april 2018.


05-03-2018

JAVNI RAZPIS ZA SODELOVANJE NA FESTIVALU "POPEVKA 2018"

Radiotelevizija Slovenija (Televizija Slovenija, Razvedrilni program) je objavila javni razpis za sodelovanje na festivalu »Popevka 2018«. Kot avtor sem v preteklih letih na tem festivalu sodeloval že z osmimi skladbami. Upam, da se mi bo tudi letos uspelo uvrstiti na festival. Razpis je odprt za prijave do 8. aprila 2018.


03-03-2018

JAN BARUCA

Pred kratkim sem spoznal nadarjenega glasbenika z obale, ki nastopa pod umetniškim imenom Yan Baray, njegovo pravo ime pa je Jan Baruca. Po izdaji svoje prve zgoščenke z naslovom "Visions from another world", ki jo je posnel v angleškem jeziku, se je zdaj odločil za projekt v slovenskem jeziku. Povabil me je k sodelovanju in prva skladba, ki je nastala, ima naslov "Mrak".  Jan jo bo posnel v naslednjih dneh. Ker je v primorskem prostoru, kjer je sicer tudi doma, poznan kot odličen tonski mojster in glasbeni producent, bo pri tej skladbi vse razen besedila, njegovo avtorsko delo.


27-02-2018

NEPOZABNO SREČANJE S SESTRAMI KLARISAMI

Danes sem v Nazarjah, v samostanu drugega Frančiškovaga reda - Reda ubogih sester svete Klare, sestram klarisam predstavil svoje zadnje literarno delo  - Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov. Pred predstavitvijo sem s sestrami klarisami preživel dve uri v molitvi. Občutka se ne da opisati, bilo je nepozabno. Moj postni čas je s tem srečanjem dobil novo dimenzijo.


22-02-2018

"SINGLI"

V preteklih dneh sta bila na slovenske radijske postaje poslana dva singla. Prvi je skladba "Nazaj" (Matjaž Velikajne / Leon Oblak / Nejc Vrtovec, Marko Česnik), ki jo izvaja skupina Primavera. Skladba je iz njihove zgoščenke z naslovom "Znane vibracije", ki je izšla lani poleti. Drugi singl z naslovom "Ne, ni mi žal" (Charles Dumont / Leon Oblak / Dušan Zore) pa je na radijske postaje poslal Aleš Polajnar.

V naslednjih dneh bo na radijske postaje poslan še en zanimiv singl. To bo skladba z naslovom "Vse je v glavi", za katero sem prispeval besedilo. Skladba bo napovedala izid nove zgoščenke Slavka Ivančića, ki bo imela naslov "Med valovi in oblaki", po skladbi, ki jo je Slavko predstavil na festivalu DSZG - Popevka 2017 in katere besedilo je moje avtorsko delo.


18-02-2018

EMA 2018 - PREDIZBOR

Sinoči je v Studiu 1, v prostorih TV Slovenija potekal predizbor EMA 2018. V finale se je uvrstilo 8 izvajalcev. Med njimi ni ManuElle, ki se je predstavila s skladbo "Glas" (Mike Eriksson, Lauren Evans / Leon Oblak / Mike Eriksson). Izbor finalistov je bil za številne poznavalce EME in Evrovizije veliko presenečenje. Predvsem je močno presenetil tiste, ki so spremljali mnenja in komentarje ljubiteljev evrovizije iz tujine. Ti so običajno takoimenovani "opinion makerji", ki zelo natančno napovejo tudi možnosti in uvrstitve posameznih udeležencev Eurosonga.

Prireditev je bila spet množično gledana in komentirana. Na forumu MMC RTV Slovenija je bilo zabeleženih kar 487 komentarjev. Komentar z največ "plusi", avtorja/avtorice z uporabniškim imenom Mety je povzel prav zgoraj napisano: "Ne sprašujte se več, zakaj smo vsako leto slabi na Eurosongu. Izgovorov ni. Naprej so šli najboljši štirje po glasovih žirije in najboljši štirje po glasovih gledalcev. Tujina je povedala, da bi nas morali zastopati ali Manuella ali Nika Zorjan. Obe sta že danes izpadli."

Komentar nekaterih skladb iz predizbora EMA 2018 dveh znanih tujih blogerjev in evrovizijskih navdušencev si lahko preberete TUKAJ.


16-02-2018

EMA 2018 - SOBOTA, 17. FEBRUAR OB 20:00

Predizbor EMA 2018 bo jutri, v soboto, 17. februarja. Prireditev se bo začela ob 20:00. Neposredni prenos bo na 1. programu Televizije Slovenija, na Valu 202, na Radiu Maribor in na Radiu Koper, dogajanje, povezano z izborom Ema 2018, pa lahko spremljate na uradni spletni strani MMC RTV Slovenija in družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twiter in Snapchat (emaevrovizija).

ManuElla je v tem tednu opravila vse vaje, danes je na vrsti še vroča vaja in generalka. V Slovenijo je iz Stockholma prišel tudi avtor skladbe in producent Mike Eriksson, ki skupaj z Marjanom Hvalo pomaga pri tehničnih zadevah, povezanih s samim nastopom. Vsi, ki smo sodelovali pri ustvarjanju skladbe "Glas" (Mike Eriksson, Lauren Evans / Leon Oblak / Mike Eriksson) upamo in verjamemo, da se bo ManuElla uvrstila v finale, ki bo 24. februarja.


13-02-2018

EMA 2018 - VRSTNI RED NASTOPAJOČIH

Šestnajst izbranih izvajalcev bo svoje skladbe predstavilo na predizboru EMA 2018 v soboto, 17. februarja. Osem najboljših, štirje po izboru žirije in štirje po izboru gledalcev in poslušalcev, bo nastopilo tudi v finalnem večeru, ki bo na sporedu 24. februarja.

Priprave na nastop potekajo že nekaj časa, intenzivne vaje na Televiziji Slovenija pa zadnji teden. ManuElla bo s skladbo "Glas" (Mike Eriksson, Lauren Evans / Leon Oblak / Mike Eriksson) nastopila šesta po vrsti.


08-02-2018

EMA 2018 - PREMIERNE PREDSTAVITVE SKLADB

Na Valu 202 so bile v preteklih dneh premierno predstavljene skladbe, ki jih bomo slišali na izboru EMA 2018. Čeprav smo lahko slišali le približno minuto in pol dolge odlomke, pa smo si že lahko ustvarili prve vtise o izbranih skladbah.

Radijsko predstavitev skladbe "Glas" (Mike Eriksson, Lauren Evans / Leon Oblak / Mike Eriksson), ki jo izvaja ManuElla, lahko poslušate s klikom na naslov novice.


01-02-2018

AVTORJI SKLADB NA IZBORU EMA 2018

Oblavljena so bila imena avtorjev in naslovi skladb, ki jih bodo izbrani izvajalci predstavili na izboru EMA 2018:

Izvajalec

Naslov pesmi

Avtor glasbe

Avtor besedila

Avtor aranžmaja

Anabel

Pozitiva

Nino Ošlak, Marko Golubović

Marko Golubović

Nino Ošlak

BQL

Ptica

Maraaya

Rok Lunaček, Tina Piš, Maraaya

Raay Music

Gregor Ravnik

Zdaj je čas

Marko Hrvatin

Gregor Ravnik, Steffy

Miha Gorše, Mitja Bobič

INA SHAI

V nebo

Martina Šraj, Hans Kristjan Aljas

Martina Šraj

Hans Kristjan Aljas, Millo

Indigo

Vesna

Anja Pavlin, Anže Čuček, Maj Valerij

Anja Pavlin

Peter Penko

KiNG FOO

Žive sanje

Rok Golob

Rok Golob

Rok Golob

Lara Kadis

Zdaj sem tu

Lara Kadis

Lara Kadis

Martin Štibernik

Lea Sirk

Ne, hvala!

Lea Sirk, Tomy DeClerque

Lea Sirk

Tomy DeClerque, Lea Sirk

ManuElla

Glas

Mike Eriksson, Lauren Evans

Leon Oblak

Mike Eriksson

Martina Martensson

Blizu

Miha Koren

Vanja Papež

Miha Koren, Denis Horvat, Miha Koretič, David Morgan

MILA

Svoboda

Denis Horvat

Matevž Šalehar - Hamo

Denis Horvat, Miha Koretič, David Morgan, Miha Koren

Nika Zorjan

Uspavanka - Lullaby

Maraya, Jimmy Jansson, Samuel Waermo, Art Hunter

Maraaya, Nika Zorjan

Raay, Jimmy Jansson

Nuška Drašček

Ne zapusti me zdaj

Aleš Klinar

Anja Rupel

Miha Gorše

Orter

Kraljica

Klemen Orter, Martin Bezjak

Klemen Orter

Martin Bezjak, Jernej Kržič, Klemen Orter, Blaž Vrečko

Proper

Ukraden cvet

Nejc Podobnik

Nejc Podobnik

Tine Lustek, Nejc Podobnik

Tanja Ribič

Ljudje

Raay

Rok Lunaček

Raay, Krešimir Tomec

Več o prireditvi si lahko preberete s klikom na naslov novice.


27-01-2018

DEJAN STOJANOV POLNI ZGOŠČENKO

Dejan Stojanov je pevec iz Makedonije, ki že nekaj let živi in dela v Sloveniji. Sodelujeva od začetka lanskega leta, v tem času pa je posnel že kar nekaj skladb in tako počasi polni svojo prvo zgoščenko v slovenskem jeziku. Pred dnevi je posnel skladbo z naslovom "Še vedno te čaka moj čas" (Roberto Pop Dimitrov / Leon Oblak / Roberto Pop Dimitrov), trenutno pa se pripravlja na snemanje nove skladbe, ki ima naslov "Žalostno" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič) in jo namerava posneti v prihodnjih dneh.


17-01-2018

IZŠTEKANA ANIKA

Sinoči je v popularni in tudi že legendarni radijski oddaji z naslovom "Izštekani" na Valu 202 nastopila Anika Horvat z zasedbo GeDoRe. Oddaja je potekala v živo, poslušalci pa so jo lahko spremljali tudi v neposrednem spletnem video prenosu. Nastopajoče je gostil znan radijski voditelj in urednik oddaje Jure Longyka. Anika je zapela svoje največje uspešnice v novi "preobleki", med drugimi tudi skladbi "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske DeWall, Rupert Blackman / Leon  Oblak /  Rupert Blackman, Ashley Hicklin) in "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič). Ob tem, kot ponavadi, ni skoparila s komplimenti avtorjem.

S klikom na naslov novice lahko poslušate celotno oddajo, ki je trajala uro in pol. Odlomki, v katerih sta omenjeni skladbi ali komentarji povezani z mano so:

- od 09:20 do 12:50 - skladba "Dihanje"

- od 18:30 do 22:20 - Anika o meni  

- od 1:15:25 do 1:20:05 - napoved skladbe in skladba "Ruleta"


14-01-2018

GLAS

Skladba, s katero se bo ManuElla predstavila na izboru EMA 2018, ima naslov "Glas". Besedilo je moje avtorsko delo, avtorja glasbe pa sta Mike Eriksson in Lauren Evans. Skladba je bila posneta v studiu Rockatown, za priredbo in kvalitetno produkcijo je poskrbel Mike Eriksson.

Mike, ki živi v Stockholmu, je švedski skladatelj, producent in lastnik omenjenega studia, Lauren pa je ameriška pevka in avtorica, ki živi v Los Angelesu. Več o njej lahko preberete s klikom na naslov novice.

Štiričlanska strokovna izborna komisija, ki so jo sestavljali glasbenica, pevka in predstavnica na Pesmi Evrovizije 2011 Maja Keuc, glasbenica in profesorica kitare Eva Hren, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in kitarist, avtor glasbe Tadej Košir, je med 108 prijavami izbrala šestnajst pesmi in izvajalcev, ki se bodo predstavili na predizboru EMA 2018. Predizbor bo 17. februarja, finalni izbor, v katerega se bo uvrstilo osem izvajalcev, pa teden dni kasneje - 24. februarja.


01-01-2018

MOJI NAJVEČJI "HOBI DOSEŽKI" V LETU 2017

V začetku novega leta ponavadi naredim pregled svojih uspehov v preteklem letu. Če izvzamem službeni uspeh, ko sem bil 30. maja 2017 izvoljen v naziv »redni profesor« in tako prišel do zadnje, najvišje stopnje v akademski karieri, bi med "hobi dosežki" največjih pet razvrstil tako:

1. Izid mojega tretjega literarnega dela. Knjiga z naslovom "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" je izšla 24. februarja 2017 pri založbi Ognjišče v nakladi 1.000 izvodov. Daljši pogovor z mano ob izidu nove knjige je bil predvajan na valovih Radia Ognjišče 1. marca, prvi dan postnega časa - na Pepelnico. Gledališki in filmski igralec Gregor Čušin je ob tem interpretiral dele pesnitve. Do konca leta je bila prodana skoraj polovica naklade.

2. Nagrada za najboljše besedilo na festivalu Melodije morja in sonca 2017 v Portorožu. Skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič) je 8. julija 2017 v Amfiteatru Avditorija Portorož zapela Anika Horvat. Elza Budau, članica strokovne žirije, po mnenju mnogih najboljša slovenska avtorica besedil, je obiskovalcem v Avditoriju ter tistim pred televizijskimi zasloni in radijskimi sprejemniki ob podelitvi nagrade povedala naslednje: "Povedala bom čisto pošteno, da jaz sledim njegovemu ustvarjanju in bi se pod marsikateri njegov tekst z veseljem podpisala."

3. Izid zgoščenke "Nekaj več" skupine Šank Rock, na kateri so vsa besedila moje avtorsko delo. Na zgoščenki, ki je izšla v nakladi 10.000 izvodov je 13 skladb, jaz pa sem avtor vseh trinajstih besedil. Skladbe so napisali Bor Zuljan, Matjaž Jelen in Cveto Polak.

4. Dve skladbi z mojima besediloma, predstavljeni na festivalu Melodije morja in sonca - MMS 2017, ki sta zasedli 2. in 3. mesto. Anika Horvat je s skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič) med 14. predstavljenimi skladbami zasedla 2. mesto in celo dosegla enako število točk, kot zmagovalna skladba, Prifarski muzikanti pa so s skladbo "Tako kot je, je prav" (Aleš Klinar / Leon Oblak / Aleš Klinar, Miha Gorše) bili 3., za mnoge pa so postali moralni zmagovalci festivala.

5. Štiri skladbe z mojimi besedili na festivalu Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017. V prvem tekmovalnem večeru - "Popevka 2017" je 15. aprila 2017 na Gospodarskem razstavišču skladbo "Med valovi in oblaki" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič) predstavil Slavko Ivančić, 21. aprila 2017 pa so bile na istem prizorišču v večeru "Poprock 2017" predstavljene tri skladbe z mojimi besedili: Kalamari so predstavili skladbo "Vrtiljak" (Darjan Gržina / Leon Oblak / Matjaž Švagelj, Darjan Gržina), Anika Horvat skladbo "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak / Rupert Blackman, Ashley Hicklin), Luka Sešek pa skladbo "Maska" (Marjan Hvala, Manuella Brechko / Leon Oblak / Marjan Hvala, Manuella Brechko).

Če bo leto 2018 na "hobi področju" vsaj približno tako uspešno in zanimivo, kot je bilo leto 2017, bom zelo zadovoljen in srečen. Podobno sem zapisal že lani, pa je bilo leto 2017 po uspehih povsem primerljivo z letom 2016. Bo tudi letos tako?

 

Copyright © 2003 Edi Kranjc, Graphic design LK Design.