ARHIV NOVIC  
                                   Novice
    2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014
| 2013 | 2012 | 2011
2010 | 2009 | 2008 | 2007  

24-12-2017

BETLEHEM

nebeška tišina
le angelska pesem boža zrak
Sveta Družina
svetloba ljubezni vstopa v mrak 
 
prerokba rešitve
Odrešenik na zemljo poslan
čas odločitve
iz izvira resnice ponujena dlan
 
     trenutek skrivnosti
     Bog za grešni svet učlovečen
     ponižnost modrosti
     Kralj v revne jasli položen
 
          Betlehem, sveta noč, dotik življenja
          Betlehem, kraj miru in hrepenenja
          Božji glas napolni čas z milostjo in novim upanjem
          Betlehem
 
skozi stoletja
betlehemsko Dete kaže pot
luč razodetja
razsvetljuje noč človeških zmot
 
     iskanja, vprašanja
     svet je nem, a mesto Betlehem
     še vedno oznanja
     večno slavo Bogu, mir ljudem
 
          Betlehem, v svetu bede in praznine
          Betlehem je spomin, ki ne izgine
          Božji glas vabi nas, da predamo se v Njegov objem
          Betlehem
 
               pastirji so rekli: poglejmo in videli bomo, kaj se je zgodilo
               mi pa prisluhnimo in slišali bomo sporočilo
 
          Betlehem, sveta noč, dotik življenja
          Betlehem, kraj miru in hrepenenja
          Božji glas, napolni čas z milostjo in novim upanjem
 
          Betlehem, v svetu bede in praznine
          Betlehem je spomin, ki ne izgine
          še je čas za vse nas, da poiščemo svoj mir v Njem
          Betlehem

Da bi znali poiskati in najti svoj mir v Njem - v Kristusu in da bi ga znali ohraniti skozi vse leto 2018 po Kristusu. Blagoslovljen Božič in vse dobro!


22-12-2017

NA BOŽIČNO NOČ

Pred letošnjim Božičem smo dobili še eno slovensko božično pesem. Gre za priredbo stare uspešnice z naslovom "When a Child is Born", katere avtor je Ciro Dammicco. Skladbo so izvajali številni pop zvezdniki, eno najbolj znanih svetovnih izvedb so prispevali Boney M., na prostoru bivše Jugoslavije pa Tereza Kesovija.

Priredba besedila v slovenski jezik je moje avtorsko delo in ima naslov "Na Božično noč", slovenski izvajalec pa je Aleš Polajnar. Skladbo lahko poslušate s klikom na naslov novice.


20-12-2017

SVEČANA RAZGLASITEV REDNIH PROFESORJEV UNIVERZE V LJUBLJANI

Danes je rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič svečano razglasil nove redne profesorje Univerze v Ljubljani. Redkim uspe stopiti na najvišjo stopnico na poti akademskih nazivov. Meni je uspelo. Bogu hvala.


08-12-2017

MANUELLA NA IZBORU EMA 2018

Znanih je 16 nastopajočih na izboru EMA 2018. Med njimi je tudi ManuElla, ki bo predstavila skladbo, za katero sem napisal besedilo. Več o izboru si lahko preberete s klikom na naslov novice.


28-11-2017

NONA ODPRLA NEPOZABEN KONCERT V GALLUSOVI DVORANI

Sinoči je bil v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert Prifarskih muzikantov. Prifarci so koncert, ki je trajal od 19:30 do 23:00, začeli s skladbo "Tako kot je, je prav" (Aleš Klinar / Leon Oblak / Aleš Klinar, Miha Gorše). Po odzivu publike je jasno, da pesem, ki je med poslušalci dobila dodaten naslov - "Nona" - še dolgo ne bo šla v pozabo.

Tri ure in pol dolg nepozaben koncert, ki ga je snemala Televizija Slovenija, bo v dveh delih na sporedu nacionalne televizije sredi decembra. Dogodek z naslovom "Prifarska desetka" (to je bil namreč njihov jubilejni deseti koncert v Cankarjevem domu) so Prifarski muzikanti popestrili s številnimi vrhunskimi glasbenimi gosti. Koncert si je ogledal tudi predsednik Republike Slovenije.


27-11-2017

PREDSTAVITEV KNJIG V ČRNOMLJU

Včeraj, v nedeljo, 26. novembra, sem bil gost na dekanijskem srečanju župnijskih pastoralnih svetov v Črnomlju. V skoraj dveurnem "predavanju" sem predstavil svoje tri knjige - Pasijon Mengore, Sto svetnikov in svetnic v sonetih ter Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov. Doživel sem še en čudovit večer.


14-11-2017

(PRI)LJUBLJENA

Skladba "Ljubljena" (Miroslav Buljan / Leon Oblak / Janez Repnik), ki jo izvajata Dejan Stojanov in Tanja Zajc Zupan,  postaja vse bolj priljubljena. Pogosto se sliši na slovenskih radijskih postajah, glasbeni uredniki pa jo uvrščajo na glasbene lestvice. Na glasbeni lestvici Radia Aktual trenutno zaseda 1. mesto.


26-10-2017

ŠANK ROCK - INTERVJU V REVIJI OGNJIŠČE

V reviji Ognjišče (Leto LIII, številka 618, november 2017) je bil objavljen intervju z dvema članoma skupine Šank Rock - Matjažem Jelenom in Borom Zuljanom. Del intervjuja si lahko preberete s klikom na naslov novice.


16-10-2017

DEJAN STOJANOV - TOŠE PROESKI - LJUBLJENA

Pred nekaj meseci sem začel sodelovati s pevcem, rojenim v Makedoniji, ki pa že sedem let živi in dela pri nas kot doktor dentalne medicine. Ime mu je Dejan Stojanov. Gre za izvrstnega vokalista, ki je glasbeno kariero ustvaril že v Makedoniji, kjer je sodeloval na številnih glasbenih festivalih, večkrat (zadnjič prav pred nekaj dnevi) tudi na Makfestu.

Toše Proeski, eden najboljših pevcev s področja bivše Jugoslavije, je v tragični prometni nesreči umrl 16. oktobra leta 2007, star komaj 26 let. Na današnji dan se spominjamo desete obletnice njegove smrti.

Dejan Stojanov je želel okroglo obletnico tragičnega dogodka počastiti na poseben način. Prav na današnji dan je bil na spletu objavljen video skladbe "Ljubljena", ki jo izvaja v duetu s Tanjo Zajc Zupan, priznano slovensko citrarko, ki je v svoji bogati glasbeni karieri izdala že 13 plošč. Pesem ima v originalu naslov "Jedina" in je ena največjih uspešnic, ki jih je posnel Toše Proeski. Avtor glasbe je Miroslav Buljan, avtorica besedila pa Antonia Šola. Na Dejanovo prošnjo sem besedilo prepesnil in tako je nastala priredba v slovenskem jeziku. Aranžma je naredil Janez Repnik. Skladba "Ljubljena" je bila danes poslana tudi na slovenske radijske postaje. Video skladbe si lahko ogledate s klikom na naslov novice.


06-10-2017

POGOVORNI VEČER NA BLEDU

Sestre Hčere Marije Pomočnice odpirajo vrata Marijinega doma na Bledu otrokom, dijakom, študentom, mladim, zaposlenim, odraslim in vsem tistim, ki prihajajo na duhovne vaje, počitniške tedne, svetopisemske urice, jezikovne in kuharske tečaj ter druge dejavnosti, ki jih sestre pripravljajo.

Dvakrat na leto organizirajo tudi pogovorni večer. Odzval sem se povabilu sestre Marije Imperl in v soboto, 14. oktobra, bom v pestrem večernem programu predstavil knjigo "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov". Pogovorni večer, ki se bo začel ob 20:00, bo duhovno bogat, s svojim nastopom pa ga bo popestril tudi mladinski pevski zbor "Totus tuus".


22-09-2017

IZBRANE SKLADBE ZA FESTIVAL RITEM SRCA 2017

Izbrane so skladbe za festival Ritem srca 2017. Prireditev, ki jo organizira Radio Ognjišče, je nasledila festival Ritem duha, ki se je začel leta 2002 in je enajst let potekal v Mariboru. Gre za festival duhovno ritmične glasbe. Pod novim imenom festival nima več tekmovalnega značaja, nagrad se ne podeljuje, zmagovalci so vsi, ki predstavijo nove, slavilne pesmi. Drugi del večera je namenjen spremljevalnemu programu, ki ga oblikujejo nastopajoči na festivalu in je vsako leto bogatejši.

Na letošnjem festivalu bodo izvajalci predstavili sedem novih skladb, med njimi bo tudi skladba "Sestre in bratje", ki jo bosta izvedla Neža in Damjan Pančur. Glasbo in priredbo je naredil Damjan Pančur, besedilo pa je moje delo.

Festival Ritem srca 2017 bo v četrtek 12. oktobra ob 19:30 v športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani. Pričakuje se spet izjemno vzdušje. Lani si je festival ogledalo preko 2.000 obiskovalcev. 

Na dan festivala bo uradno izšla tudi festivalska zgoščenka, ki jo bo izdala založba Ognjišče in jo bo možno na prireditvi tudi kupiti.


05-09-2017

SREBRNA

... naj traja, naj traja, pusti, naj traja, kako je lepo ...


22-08-2017

POROČILO SAZASA O ŠTEVILU RADIJSKIH PREDVAJANJ MOJIH SKLADB V LETU 2016

Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice (SAZAS) je izdelalo poročilo o predvajanju skladb na nacionalnem radiu ter komercialnih in nekomercialnih radijskih postajah v letu 2016. Število predvajanj v spodnjem seznamu je seštevek predvajanj skladb na nacionalnem radiu ter komercialnih in nekomercialnih radijskih postajah v letu 2016, pri katerih sem avtor skladbe in/ali besedila (skladbe so navedene po abecednem vrstnem redu):

005 - Matic Marentič - 45 predvajanj
1:05 - Matic Marentič - 46 predvajanj
16 let skomin - Klemen Slakonja - 41 predvajanj

205 korakov - Cole Moretti - 12 predvajanj
Agent 00-la - Tiana - 18 predvajanje
Alfa in Omega - Tiana - 42 predvajanj
Barve - Matjaž Jelen & Manuella Brechko - 1 predvajanje
Blue and red - Manuella Brechko - 3589 predvajanj
Brez tebe padam – Matjaž Jelen – 119 predvajanj
Butn, ... butn!!! - Johnny Bravo - 1 predvajanje
Cyrano de Bergerac - Tulio Furlanič - 7 predvajanj
Četrti dan v tednu - Johnny Bravo - 4 predvajanja

Čokolada in vanilija - Dare Kaurič & Martina Majerle - 124 predvajanj
Dobro jutro, noč - Slavko Ivančić - 4 predvajanja
Drugačna (pesem) – Tadeja Fatur – 18 predvajanj

Film, ki rad ga imam – Johnny Bravo – 11 predvajanj
Glasba - Steffy & Gregor Ravnik - 127 predvajanj
Glej le naprej - Matjaž Jelen - 2 predvajanji

Il tempo passato - Irena Vrčkovnik - 26 predvajanj
In zadišijo dalije - Vili Resnik - 222 predvajanj

Jaz stvar obvladam – Johnny Bravo – 5 predvajanj
Jezus, vate zaupam - Enzo Hrovatin - 32 predvajanj
Kar me ne ubije, me krepi – Johnny Bravo – 11 predvajanj
Knjiga vseh knjig – Tiana – 17 predvajanj

Konec in pika - Johnny Bravo - 2 predvajanji
Lebdim - Matjaž Jelen - 64 predvajanj
Ljubezen, resnica, življenje - Šank Rock - 34 predvajanj
Ljubezenski stroj - Kalamari in Danilo Kocjančič - 1 predvajanje
Majhna soba modrih sten - Enzo Hrovatin - 1 predvajanje
Malo za hec, malo zares - Klepač in Gustinčič KinG - 14 predvajanj
Manj je več - Gašper Rifelj - 43 predvajanj

Med spomini Pirana - Matjaž Jelen - 1 predvajanje
Morje in nebo – Tiana – 16 predvajanj
My way is my decision - Tina Maze - 1158 predvajanj
Naj bom kot luč - Manca Smolič - 34 predvajanj
Naj traja - Rudi Bučar - 286 predvajanj
Narodnozabavni rock - Ansambel Roka Žlindre & Kalamari - 275 predvajanj
Ne, me ne zanima - Matjaž Jelen - 2 predvajanji
Nekaj, kar ne mine - Darja Švajger - 30 predvajanj

Neposlikan list – Johnny Bravo – 1 predvajanje
Nežno, piano in legato - Tiana - 17 predvajanj
Ni sreče brez rock 'n' rolla - Šank Rock - 106 predvajanj
Oktober je kriv – Kalamari – 13 predvajanj

Panta rhei – Tadeja Fatur – 35 predvajanj
Portret - Anika Horvat - 13 predvajanj

Potres - Kalamari - 29 predvajanj
Povej! – Tiana – 15 predvajanji

Povejmo naglas! - Tiana & Aleks Volasko - 11 predvajanj
Preberi me (med vrsticami) – Slavko Ivančić – 170 predvajanj
Prezgodnji mraz – Dean Semolič – 1 predvajanje
Pridi, Sveti Duh - Eva Knafelc - 17 predvajanj
Restart - Šank Rock - 82 predvajanj

Se zgodi - Vili Resnik - 39 predvajanj
Skozi Kras - Kalamari - 7 predvajanj
Spreminjam se - Enzo Hrovatin - 54 predvajanj
Strup - Rebeka Dremelj & Natalija Verboten - 111 predvajanj
Še ljubiš, kar ljubim - Enzo Hrovatin - 29 predvajanj

Tam, nad vrhovi sanj – Gianni Rijavec – 22 predvajanj
Tema nočnih fantazij – Kalamari in Slavko Ivančić – 2 predvajanji
Tisto, kar ostane - Slavko Ivančić - 28 predvajanj
Usodna napaka - Primavera - 12 predvajanj

V balado spremenjen – Šank rock – 23 predvajanj
V ritmu, ki me lovi – Irena Vrčkovnik – 52 predvajanj
Večna kraljica Slovencev - Tiana - 10 predvajanj

Večni otrok – Johnny Bravo – 14 predvajanj
Vedno je ob meni mati Marija – Johnny Bravo - 12 predvajanj
Vedno naj se zgodi tvoja volja – Tiana – 29 predvajanj
Vse bo dobro - Šank Rock - 34 predvajanj
Vzemi ali pusti – Šank rock – 85 predvajanj
Za 20 let - Kalamari - 12 predvajanj
Zgodba s srečnim koncem - Johnny Bravo in Malala - 82 predvajanj
Znane vibracije - Primavera - 19 predvajanji
Zračiš moj zrak - Irena Vrčkovnik - 40 predvajanj


Med triinsedemdesetimi (73) predvajanimi skladbami v letu 2016 je mejo stotih predvajanj preseglo enajst skladb. Moja največkrat predvajana skladba v letu 2016 je bila skladba "Blue and red" s 3589 predvajanji, ki jo izvaja Manuella Brechko.

Skupaj so se skladbe, pri katerih sem sodeloval kot avtor glasbe in/ali besedila, v letu 2016 na slovenskih radijskih postajah (brez televizijskih postaj) predvajale 7711 krat, kar statistično pomeni povprečno približno 21 skladb na dan.


09-08-2017

INTERVJU ANIKE HORVAT

V petek, 28. junija, je Nataša Benčič, novinarka Radia Koper, opravila intervju z Aniko Horvat. Med intervjujem sta bili predvajani tudi skladbi "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak / Rupert Blackman, Ashley Hicklin) in "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič). Sledne na posnetku, ki je v arhivu Radia Koper, žal ni. Prijeten, skoraj polurni klepet lahko poslušate s klikom na naslov novice.


01-08-2017

TAKO KOT JE, JE PRAV - VIDEOSPOT

Skladba "Tako kot je, je prav" (Aleš Klnar / Leon Oblak / Aleš Klinar, Miha Gorše), ki so jo na nedavnem festivalu MMS 2017 predstavili Prifarski muzikanti in z njo zasedli 3. mesto med štirinajstimi nastopajočimi izvajalci (po telefonskem glasovanju je skladba celo zmagala, po glasovanju občinstva v Avditoriju Portorož pa je zasedla 2. mesto), je dobila tudi vizualno podobo v obliki videospota.

Videospot, v katerem glavno vlogo igra legendarni Boris Cavazza, je bil junija posnet v Seči, kanalu Sv. Jerneja in na drugih lokacijah v Krajinskem parku Sečoveljske soline. Ogledate si ga lahko s klikom na naslov novice.


28-07-2017

ČLANEK V REVIJI ZARJA

Med dopustom na Hrvaškem naju je presenetila novinarka Alenka Cevc. Dolg, prijeten klepet s Tanjo in mano je oblikovala v članek, ki je bil 18. julija objavljen v reviji Zarja (letnik III, številka 29). Fotografije so delo Mateje J. Potočnik. Članek lahko preberete s klikom na naslov novice.


20-07-2017

37. FESTIVAL MELODIJE MORJA IN SONCA

V soboto, 8. julija 2017, se je v Avditoriju Portorož zgodil 37. festival Melodije morja in sonca. Čudovit glasbeni večer bo nepozaben tudi zaradi dramatičnega razpleta in, po točkah, delitvi prvega mesta. Ker pa so pravila določena tudi za tak primer, je zmagovalec kljub temu znan.

Zmagovalec 37. festivala Melodije morja in sonca je za las postal Isaac Palma s skladbo "Če te kdaj spustim iz rok". Zmagovalna skladba je namreč v seštevku točk telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v Avditoriju Portorož, glasovanja izbranih radijskih postaj in glasovanja strokovne žirije prejela enako število točk (34) kot skladba "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič), ki jo je zapela Anika Horvat, a je Isaac na koncu zmagal, saj mu je strokovna žirija dodelila več točk.

Podeljene so bile tudi štiri nagrade strokovne žirije: nagrado strokovne žirije za izvedbo je prejel Gregor Ravnik, nagrada strokovne žirije za glasbo je šla v roke Tomaža Klepača, nagrado strokovne žirije za najbolj obetavnega izvajalca je prejel Aleksander Novak, nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo pa sem prejel jaz za besedilo skladbe Ruleta. Še precej bolj kot lično izdelanega kristalnega kipca steklarne Rogaška, sem vesel izjemnega komplimenta Elze Budau, članice strokovne žirije, legendarne, po mnenju mnogih tudi najboljše slovenske avtorice besedil (napisala je več kot tisoč besedil, mad njimi najlepše slovenske zimzelene popevke), ki je obiskovalcem v Avditoriju ter tistim pred televizijskimi zasloni in radijskimi sprejemniki ob podelitvi nagrade povedala naslednje: "Povedala bom čisto pošteno, da jaz sledim njegovemu ustvarjanju in bi se pod marsikateri njegov tekst z veseljem podpisala."

V skupnem seštevku sta skladbi, pri katerih sem sodeloval kot avtor besedila, med 14. predstavljenimi skladbami zasedli 2. (Anika Horvat s skladbo "Ruleta") in 3. mesto (Prifarski muzikanti s skladbo "Tako kot je, je prav").

S klikom na naslov novice si lahko ogledate celoten posnetek festivala. Pesem "Tako kot je, je prav" (Aleš Klinar / Leon Oblak / Aleš Klinar, Miha Gorše) v izvedbi Prifarskih muzikantov je v intervalu od 0:11:17 do 0:16:26. Pesem "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič) v izvedbi Anike Horvat je v intervalu od 1:27:14 do 1:32:56. Podelitev nagrade za najboljše besedilo je v intervalu od 2:27:05 do 2:29:22.


03-07-2017

FESTIVAL MMS 2017 - SOBOTA, 8. JULIJ OB 21:00

V soboto, 8. julija ob 21:00 se bo v Amfiteatru Avditorija Portorož začel 37. festival Melodije morja in sonca 2017. Predstavljenih bo 14 novih skladb, med njimi tudi dve z mojim besedilom - "Tako kot je, je prav" in "Ruleta". Prireditev bosta, tako kot že nekaj zadnjih let, vodila Mario Galunič in Lorella Flego.

Kot prvi bodo nastopili Prifarski muzikanti s skladbo "Tako kot je, je prav" (Aleš Klinar / Leon Oblak / Aleš Klinar, Miha Gorše). S Prifarskimi muzikanti sodelujem prvič. Sodelovanje si štejem v veliko čast. Prifarski muzikanti so skupina, ki je svojo glasbeno pot začela leta 1988 pri Fari v Kostelu. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, v zadnjih letih pa so svoj glasbeni nabor opazno razširili. Slišimo jih peti zimzelene melodije, pesmi dalmatinskih klap, domače in tuje popevke in tudi ljudske pesmi drugih narodov. Poseben zvok dajejo skupini tamburaški instrumenti, violina, harmonika in druga tradicionalna glasbila. Odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeni kritiki pa jih uvrščajo med najboljše etno skupine na Slovenskem. Prifarski muzikanti so: Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari (drugi tenor), Valentin Južnič na bisernici (prvi bas), Martin Marinč na diatonični harmoniki (drugi bas), Toni Obranovič na klavirski harmoniki (prvi tenor), Uroš Obranovič na bugariji (prvi tenor), Jernej Pečak na violini (drugi tenor) in Brane Počkar na braču (prvi bas). Prifarski muzikanti nastopajo na glasbenih odrih že 27 let. V svoji karieri so dosegli nekaj vidnih uspehov: "Božič s Prifarci" (7. samostojni gala koncert zapored v Cankarjevem domu na Božič 25. decembra 2014 s številnimi gosti in v neposrednem prenosu na 1. sporedu TV Slovenija), "Prifarci praznujejo 25!" (6. samostojni in jubilejni koncert s prijatelji ob 25-letnici delovanja skupine v Cankarjevem domu leta 2013), "Prifarci gremo v svet" (5. samostojni koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani, leta 2012), "Moja Izola" (Festival narečne popevke, Maribor 2011, 1. nagrada publike), "Na spumlad" (Festival narečne popevke, Maribor 2010, 1. nagrada publike), "Tisto nekdo" (Slovenska popevka 2009, 1. nagrada publike), "Matilda" (Etno Kostel 2009, 1. nagrada publike), "Kjer je bila Mlinarca" (1. samostojni koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani, leta 2008), "Lepu je blu" (Festival narečne popevke, Maribor 2008, 1. nagrada publike in 1. nagrada strokovne žirije), "Moja deklca" (Festival narečne popevke, Maribor 2005, 1. nagrada publike), "Dober večer, mamica" (nagrada Zlati petelin za najboljši etno plošček leta 2000) itd. Izdali so že 18 zgoščenk. Tudi z avtorjem glasbe in soavtorjem priredbe za skladbo "Tako kot je, je prav", Alešem Klinarjem, sodelujem prvič. Tudi to sodelovanje si štejem v posebno čast. Aleš Klinar je avtor številnih zimzelenih uspešnic, svoj glasbeni pečat pa je pustil pri skupinah Martin Krpan, Agropop in Rock Partyzani. Kot avtor je sodeloval še s številnimi drugimi slovenskimi izvajalci - Anjo Rupel, Nušo Derenda, Alenko Godec, Nuško Drašček, Samuelom Lucasom idr. Soavtor priredbe je Miha Gorše, vsestranski vrhunski glasbenik in član zasedbe Muff. Za skladbo je že posnet tudi videospot. Glavno vlogo v njem je odigral eden najboljših slovenskih igralcev in režiserjev Boris Cavazza. Spot bo na televizijske postaje poslan takoj po festivalu.

Dvanajsta po vrsti bo nastopila Anika Horvat s skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič). Anika je že od malih nog v svetu glasbe, saj je bil njen oče skladatelj. Prav on jo je vpeljal v glasbo že pri devetih letih. Prvi nastop je prišel na dan otvoritve njene bodoče osnovne šole. Kmalu za tem je posnela svojo prvo kaseto "Pomlad in še kaj". Po izzidu prve kasete so se poleg nastopov na otroških in šolskih prireditvah začeli vrstiti še razni festivali po krajih bivše Jugoslavije. Na mnogih je dosegla zmago, enkrat celo za najlepšo pesem Jugoslavije. Z leti se je njena glasbena zvrst začela spreminjati in izpopolnjevati. Pravi uspeh je prišel z zmago na Festivalu MMS 1996 s skladbo "Lahko noč, Piran", za katero je glasbo napisal Marino Legovič. Takoj za tem je bil izdan CD z istim naslovom. Kljub zmagi je Anika še vedno izpopolnjevala tehniko petja. To ji je tudi uspevalo, saj so jo dve leti kasneje povabili k sodelovanju pri snemanju CD-ja "Ura brez kazalcev" z Big Bandom RTV Slovenija, na katerem so posnete priredbe najlepših slovenskih evergreenov. Leta 2000 je izdala peti samostojni album "Čutim,da živim". Leta 2006 je nastopila na Slovenski popevki s pesmijo "Belo nebo" in zmagala po mnenju strokovne žirije. Leta 2007 je izdala že drugo ploščo z Big Bandom RTV Slovenija in napolnila Cankarjev dom. Leta 2009 je nastopila na Slovenski popevki s pesmijo "Samo ti" in spet zmagala po mnenju strokovne žirije. Leta 2011 je s pesmijo "In situ" nastopila na Slovenski popevki in prejela nagrado za najboljšo interpretacijo. Najino zadnje sodelovanje je še sveže, saj je 21. aprila nastopila na festivalu DSZG - Poprock s skladbo  "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak / Rupert Blackman, Ashley Hicklin). Glasbo za skladbo "Ruleta" je napisal moj dobri prijatelj, glasbeni čarovnik iz Ankarana - Marino Legovič, eden največjih slovenskih pop skladateljev. Priredba je delo Benjamina Vukovića, mladega nadarjenega glasbenika.

Izvajalci in avtorji se bomo na festivalu MMS 2017 potegovali za nagrade strokovne žirije za besedilo, glasbo, izvedbo in nagrado za obetavnega izvajalca oz. avtorja - nagrado Danila Kocjančiča, najpomembnejša pa je seveda velika nagrada MMS 2017, ki jo bo dobila avtorsko izvajalska ekipa, ki bo zmagala. Zmagovalna skladba bo tista, ki bo prejela največje število točk v seštevku točk telefonskega glasovanja (25%), glasovanja občinstva v Amfiteatru (25%), glasovanja izbranih radijskih postaj (25%) in glasovanja strokovne žirije (25%).

V okviru 37. festivala Melodije morja in sonca se bodo glasbeniki predstavili  tudi v festivalskem tednu na predstavitvenih večerih in sicer v ponedeljek, torek in sredo ob 21. uri v Portorož pred lokalom Kapelca (nasproti Splošne plovbe). V ponedeljek (3.7.) se bodo predstavili Prifarski muzikanti, Daniel Rampre in Andreja Čamernik, Aleksander Novak, Klepač in Gustinčič ter The Woodlanders, v torek (4.7.) Anika Horvat, Vivjana in Robert Vatovec Music Team, Anette, Ema Sladič ter Gregor Ravnik, v sredo (5.7.) pa Francesco Squarcia, Igor Lija in Moni Kovačič, Isaac Palma ter Rok in Rokovnjači. Večere bo povezovala Lara Pirc.

V letošnjem spremljevalnem programu bomo slišali melodije, ki v besedilu opevajo obmorske kraje. Nastopili bodo: Alya z zmagovalno skladbo MMS-a iz leta 1996 – Lahko noč, Piran, Slavko Ivančić bo zapel skladbo Solinar, Domen Kumer svojo Do Portoroža (zmagovalna skladba MMS-a leta 2005), Steffy bo nastopila s skladbo Sonce sije na Portorož, Gašper Rifelj s skladbo Z Goričkega v Piran in Žiga Rustja s skladbo Portorož, 1905.

MMS cantabile – spevno v MMS 2017 je naslov oddaje, ki bo na sporedu TV Slovenija v soboto ob 20:00. Eno uro pred velikim spektaklom bosta na 1. programu nacionalne televizije Karin Sabadin in Erter Pust.gledalce popeljali v zakulisje festivala Melodije morja in sonca, kjer bomo spoznali letošnje nastopajoče in tako pričakali uradni začetek prireditve.

ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, bo izdala digitalni festivalski album z vsemi festivalskimi skladbami. Album bo dan po festivalu dostopen v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini ZKP RTV Slovenija.

Neposredni prenos prireditve bo v soboto (8. julija) od 21. ure dalje na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Koper in Radiu Maribor.


09-06-2017

SKUPINA PRIMAVERA IZDALA ZGOŠČENKO "ZNANE VIBRACIJE"

Primorska skupina Primavera je konec maja izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom "Znane vibracije". Na zgoščenki je devet skladb, od tega štiri z mojimi besedili: "Usodna napaka" (Gordan Novakovič / Leon Oblak / Gordan Novakovič), "Nazaj" (Matjaž Velikajne / Leon Oblak / Nejc Vrtovec, Marko Česnik), "Znane vibracije" (Matjaž Velikajne / Leon Oblak / Jadran Ogrin) in "Dosti!" (Mitja Krt / Leon Oblak / Matevž Furlan, Klemen Odar).

V soboto, 27. maja, je bil na znanem primorskem prizorišču Lakeness v Volčji Dragi promocijski koncert, ki se ga je udeležilo več kot 800 obiskovalcev. Na koncertu skupine Primavera so kot glasbeni gosti nastopili še Slavko Ivančić, Polona Furlan, Ibunge in Primarna.

Naslovno skladbo nove zgoščenke "Znane vibracije" (Matjaž Velikajne / Leon Oblak / Jadran Ogrin) lahko poslušate s klikom na naslov novice.


03-06-2017

REDNI PROFESOR

Na 38. seji Senata Univerze v Ljubljani dne 30. maja 2017 sem bil izvoljen v naziv »redni profesor«. Tako sem prišel do zadnje, najvišje stopnje v akademski karieri. Akademske nazive podeljuje univerza predavateljem glede na njihovo raziskovalno, strokovno in pedagoško delo. V Sloveniji poteka hierarhija univerzitetnih pedagoških delavcev v naslednjem vrstnem redu: asistent stažist, asistent, docent, izredni profesor in redni profesor. Merila za volitve v nazive visokošolskih učiteljev so izjemno stroga. Status rednega profesorja lahko pridobi doktor znanosti (potem ko je dosegel prej omenjene akademske stopnje) samo na osnovi izjemnih raziskovalnih, strokovnih in pedagoških dosežkov, zato me ob tej izvolitvi prevzemajo občutki veselja, ponosa in odgovornosti.


18-05-2017

MMS 2017 - TISKOVNA KONFERENCA IN ŽREB VRSTNEGA REDA NASTOPAJOČIH

V portoroškem Avditoriju je danes že zadišalo po novih poletnih melodijah, saj so letošnji izbrani izvajalci izžrebali vrstni red nastopa na festivalu Melodije morja in sonca 2017, organizatorji – Občina Piran in Radiotelevizija Slovenija – pa so predstavili potek letošnja festivala, ki bo v soboto, 8. julija.

Izvajalci bodo nastopili v naslednjem vrstnem redu:

1. Prifarski muzikanti - Tako kot je, je prav
2. The Woodlanders - Poletje
3. Rok in Rokovnjači - Ob morju
4. Igor Lija in Moni Kovačič - Dober par
5. Francesco Squarcia - Potenza della musica
6. Ema Sladič - Vse tja do sonca
7. Isaac Palma - Če te kdaj spustim iz rok
8. Anette - Moj dan
9. Daniel Rampre in Andreja Čamernik - Za ljubezen sta potrebna dva
10. Vivjana in Robert Vatovec Music Team - Addio, amore mio
11. Aleksander Novak - Mesto rož
12. Anika Horvat - Ruleta
13. Klepač in Gustinčič - Moje oči
14 Gregor Ravnik - Med nama

Na festivalu bom sodeloval z dvema besediloma in sicer pri skladbah pod zaporednima številkama 1 in 12. Festival bodo odprli Prifarski muzikanti s skladbo "Tako kot je, je prav" (Aleš Klinar /Leon Oblak /Aleš Klinar, Miha Gorše), dvanajsta po vrsti pa bo nastopila Anika s skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič).

Avtorji in izvajalci se bomo potegovali za Veliko nagrado MMS 2017 in nagrade strokovne žirije za najboljše besedilo, glasbo, izvedbo ter nagrado za najboljšega debitanta oz. avtorja – nagrado Danila Kocjančiča. Zmagovalna skladba bo tista, ki bo prejela največje število točk v seštevku točk telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v Amfiteatru, glasovanja izbranih radijskih postaj in glasovanja strokovne komisije.

V spremljevalnem, revialnem delu programa (med glasovanjem) bodo nastopili Alya z zmagovalno skladbo MMS-a iz leta 1996 – Lahko noč, Piran, Slavko Ivančić bo zapel skladbo Solinar, Domen Kumer svojo Do Portoroža (zmagovalna skladba MMS-a iz leta 2005), Steffy bo nastopila z zmagovalno skladbo MMS-a iz leta 1984 – Portorož 1905, Gašper Rifelj pa bo zapel skladbo Z Goričkega v Piran.

Prireditev bosta vodila Lorella Flego in Mario Galunič.


13-05-2017

VOLKSWAGEN ROCKS - FINALNI KONCERT

Sinoči se je v dvorani "Kocka" na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani s finalnim koncertom zaključil natečaj »Volkswagen Rocks«. Namen natečaja je bil iskanje in spodbujanje novih neuveljavljenih slovenskih rock glasbenih skupin in promocija blagovne znamke Volkswagen kot podpornika mladih glasbenikov in slovenske rock glasbe. V finalu je nastopilo deset glasbenih skupin, po odločitvi strokovne žirije in publike v občinstvu pa je zmagala skupina Prelude. Poleg ostalih bogatih nagrad bo skupina nastopila tudi kot predskupina na sedmih velikih koncertih na turneji skupine Šank Rock v letu 2017.

Zaključku tekmovalnega dela je sledil krajši koncert skupine Šank Rock, na katerem so legendarni rockerji igrali predvsem skladbe iz svoje nove zgoščenke "Nekaj več". Predvsem skladbe "Ni sreče brez rock 'n' rolla" (Cveto Polak / Leon Oblak / Bor Zuljan), "Nekaj več" (Bor Zuljan / Leon Oblak / Bor Zuljan), "Proti toku" (Bor Zuljan / Leon Oblak / Bor Zuljan) in "Rock bo preživel" (Cveto Polak / Leon Oblak / Bor Zuljan) so se med privrženci Šank Rocka že dobro prijele.


01-05-2017

VIDEOSPOT SKLADBE "NEKAJ VEČ"

Pred začetkom velike koncertne turneje, ki se bo začela z zaključno prireditvijo natečaja Volkswagen Rocks 12. maja ob 20:00 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in na kateri bo Šank Rock promoviral svojo novo zgoščenko z naslovom "Nekaj več", so fantje za naslovni singl s te zgoščenke posneli tudi videospot, ki so ga snemali izključno na cesti – vsi kadri so namreč posneti med vožnjo. Za sproščeno in prijetno vzdušje je poskrbela tudi ženska družba z Jano Morelj na čelu. Skladba "Nekaj več" (Bor Zuljan / Leon Oblak / Bor Zuljan) se je v kratkem času že dobro "prijela" na slovenskih radijskih postajah in med privrženci legendarne skupine. Videospot si lahko ogledate s klikom na naslov novice.


25-04-2017

MMS 2017 - IZBOR SKLADB

Danes so bila v medijih objavljena imena avtorjev in izvajalcev skladb, ki bodo 8. julija v Portorožu tekmovali na 37. festivalu Melodije morja in sonca. Izmed 56 skladb, prispelih na razpis, jih je izborna komisija v sestavi Slavko Ivančić, Lada Tancer, Mojca Menart, Blaž Maljevac in Gregor Stermecki izbrala 14, katerih avtorji in izvajalci se bodo potegovali za veliko nagrado festivala in štiri nagrade strokovne žirije - za glasbo, besedilo, izvedbo in nagrado za obetavnega izvajalca oziroma avtorja.

Izbrani izvajalci oz. skladbe so (abecedni vrstni red):

Aleksander Novak - Mesto rož            
Anette - Moj dan
Anika Horvat - Ruleta
Daniel Rampre in Andreja Čamernik - Za ljubezen sta potrebna dva
Ema Sladič - Vse tja do sonca
Francesco Squarcia - Potenza della musica
Gregor Ravnik - Med nama
Igor Mikolič in Moni Kovačič - Dober par
Isaac Palma - Če te kdaj spustim iz rok
Klepač in Gustinčič - Moje oči
Prifarski muzikanti - Tako kot je, je prav
Rok in rokovnjači - Ob morju
The Woodlanders - Poletje
Vivjana in Robert Vatovec Music Team - Addio, amore mio

Zelo sem vesel, da bom kot avtor na Festivalu MMS zopet prisoten z dvema skladbama (to je bila tudi omejitev v razpisu za sodelovanje na tem festivalu) in sicer s skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič), ki jo bo zapela Anika Horvat in s skladbo "Tako kot je, je prav" (Aleš Klinar / Leon Oblak / Aleš Klinar, Miha Gorše), ki jo bodo predstavili Prifarski muzikanti.


18-04-2017

DSZG 2017 - POPROCK - PETEK, 21. APRIL OB 20:00

Prvi, zadnji in nekje vmes. Tako bi na kratko lahko napovedal moje sodelovanje na tekmovalnem večeru "Poprock", ki bo v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe 2017 v petek, 21. aprila, potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. V svoji sedemnajstletni ljubiteljski glasbeni karieri sem kot avtor že na petnajstih festivalih sodeloval z dvema skladbama, nikoli do sedaj pa še ne s tremi. Tokrat prvič. Ob tem je zanimivo, da bodo Kalamari s skladbo "Vrtiljak" (Darjan Gržina / Leon Oblak / Matjaž Švagelj, Darjan Gržina) otvorili festival, Anika Horvat bo s skladbo "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak / Rupert Blackman, Ashley Hicklin) zaključila tekmovalni del večera, Luka Sešek pa bo s skladbo "Maska" (Marjan Hvala, Manuella Brechko / Leon Oblak / Marjan Hvala, Manuella Brechko) nastopil deveti po vrsti. Na festivalu bo dvanajst izvajalcev predstavilo dvanajst novih skladb v naslednjem zaporedju:

1. Kalamari - Vrtiljak
2. Sara Lamprečnik - Le ti to znaš
3. Žiga Rustja - Pozabi na vse
4. Bomb Shell - Tididam
5. Nina - Te ne premakne
6. Andraž Hribar - Huanani
7. Mama rekla - Na krilih zmaja
8. Amadea Begovič - Le srce
9. Luka Sešek - Maska
10. Roundsquare - Svet
11. Anabel - Ob kavi
12. Anika Horvat - Dihanje

Po predstavitvi vseh dvanajstih skladb bo strokovna žirija izbrala tri finaliste, med katerimi bodo gledalci in poslušalci s pomočjo telefonskega glasovanja izbrali zmagovalno skladbo drugega festivala Poprock.

Strokovna žirija bo ob zaključku drugega festivalskega večera, upoštevajoč vse skladbe, predstavljene na Poprocku in Popevki, podelila nagrade v naslednjih kategorijah: nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca.

Vse tekmovalne pesmi lahko premierno poslušate na Valu 202 od 3. aprila dalje ob 16.30 po Popevki tedna. Med 17. in 21. aprilom bodo tekmovalne pesmi predstavljene tudi na Prvem programu Radia Slovenija v rubriki Dober dan z Anjo, in sicer ob 8.30. Na Radiu Koper bodo skladbe predstavljene med 18. in 21. aprilom vsako jutro med 8. in 8.30. uro. V tednu pred festivalom se bo predstavitvam pridružil tudi Radio Maribor. Pesmi bo mogoče slišati v oddajah Glasbeni klub v torek, 11. aprila, ob 18. uri in Glasbeni radiogram v soboto, 15. aprila, ob 10. uri.

Kdor v petek, 21. aprila, ne bo na Gospodarskem razstavišču, bo dogodek od 20. ure dalje lahko spremljal v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija, VAL-u 202, Radiu Maribor, Radiu Koper ali preko spleta na MMC-ju.

Gostitelji festivalskega večera bodo Anja Križnik Tomažin, Tin Vodopivec in Perica Jerković.


12-04-2017

PET NAJVEČJIH DNI V LETU

Danes se spominjamo Jezusove zadnje večerje. Jezus je v četrtek, preden je bil izdan, večerjal s svojimi učenci. Pri tej večerji je ustanovil zakrament evharistije in duhovniškega posvečenja, ter učence pozval, naj se ljubijo med seboj.

Z današnjim dnem se je torej začelo pet največjih dni v letu - Veliki četrtrek, Veliki petek, Velika sobota, Velika noč in Velikonočni ponedeljek. Vsem želim blagoslovljene in doživete največje krščanske praznike.

Na Veliko soboto bom med 13. in 15. uro v kratkem telefonskem pogovoru (direktno v eter) odgovoril na nekaj vprašanj v zvezi z Velikonočnimi prazniki, ki mi jih bo zastavil Marjan Bunič, radijski voditelj na Radiu Ognjišče.


08-04-2017

DSZG 2017 - POPEVKA - SOBOTA, 15. APRIL OB 20:00

Aprila bo nacionalna televizija na Gospodarskem razstavišču (na istem prizorišču, kjer se je zgodila Ema 2017) ljubiteljem slovenske zabavne glasbe v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017 ponudila dva tekmovalna večera - Popevko in Pop rock.

Prvi tekmovalni večer - Popevka 2017, bo na sporedu v soboto, 15. aprila ob 20:00, z neposrednim prenosom na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, dogodek pa si bo mogoče ogledati tudi preko spleta na MMC-ju. Vrstni red nastopajočih na Popevki bo sledeč:

1. Matjaž Kumelj - Po svoji poti
2. Nuška Drašček - Tak dan
3. Omar Naber - Miže
4. Aleksander Novak - Dotik stare Ljubljane
5. Mon'ami - Kušn me
6. Slavko Ivančić - Med valovi in oblaki
7. Po drugi strani - Na konec Ljubljane
8. Zala Smolnikar - Fant z ulice
9. Gašper Rifelj - Utrip srca
10. Jana Šušteršič - Sama
11. Alex Volasko - Nad Ljubljano se dani
12. Darja Švajger - Slutnja

Po predstavitvi vseh dvanajstih popevk bo strokovna žirija izbrala tri superfinaliste, med katerimi bodo gledalci in poslušalci s pomočjo telefonskega glasovanja izbrali zmagovalno skladbo festivala Popevka

Na festivalskem večeru sodelujem kot avtor besedila skladbe "Med valovi in oblaki" (Marino Legovič / Leon Oblak / Patrik Greblo), ki jo bo odpel Slavko Ivančić, legenda slovenske zabavne glasbe. To bo njegov prvi nastop na festivalu po hudi prometni nesreči, ki jo je doživel lani poleti.

Nacionalni medij bo poskrbel za dobro predstavitev popevk že pred festivalom. Prvi program Radia Slovenija bo med 10. in 14. aprilom ob 8.30, v terminu oddaje Dobro jutro z Anjo, vsak dan predvajal po dve skladbi. Na Radiu Koper bodo skladbe predstavljene med 11. in 14. aprilom vsako jutro med 8. in 8.30. uro. V tednu pred festivalom se bo predstavitvam pridružil tudi Radio Maribor. Pesmi bo mogoče slišati v oddajah Glasbeni klub v torek, 4. aprila, ob 18. uri in Glasbeni radiogram v soboto, 8. aprila, ob 10. uri.

Voditelja Popevke bosta Alenka Godec in Uroš Smolej.


27-03-2017

9 DNI, 6 PREDSTAVITEV

V devetih dneh - od 29. marca do 6. aprila - bom svoje tretje literarno delo z naslovom "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" predstavil na kar šestih različnih lokacijah in sicer:
Sreda, 29.3. ob 19:30: Ljubljana Stožice (župnijska dvorana)
Četrtek, 30.3. ob 17:00: Maribor (Slomškova knjigarna Maribor)
Sobota, 1.4. ob 19:30: Bohinjska Bistrica (župnijska dvorana)
Nedelja, 2.4. ob 20:00: Ljubljana Vič (Dvorana Antonovega doma)
Torek, 4.4. ob 18:00: Kranj (Knjigarna Ognjišče)
Četrtek, 6.4. ob 19:30: Vinica (župnijska dvorana)

Bolj kot tega, da se knjiga dobro prodaja, sem vesel prijetnih, (pri)srčnih odzivov po predstavitvah. Verjamem, da bodo tudi tisti, ki se bodo udeležili ene od naslednjih šestih predstavitev, poglobili svoje duhovno razmišljanje v tem postnem času.


22-03-2017

RENČE, STRANICE, LJUTOMER

Nadaljujem s predstavitvami knjige "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" po Sloveniji. Po obisku v Renčah (17.3.) in na Stranicah (21.3.), bom v četrtek, 23.3. ob 17:30, literarno delo predstavil v Ljutomeru v dvorani Janeza Pavla II.

Dan za tem, v petek, 24.3. ob 19. uri, bo v Domu kulture Ljutomer "Dobrodelni kulturni večer ob materinskem dnevu", ki ga organizira župnijska Karitas. Na prireditvi bova s Tanjo gosta večera. Izkupiček prireditve bo namenjen družinam v stiski iz občine Ljutomer.  


19-03-2017

ŠANK ROCK - NEKAJ VEČ

Izšla je, za številne slovenske rockerje, težko pričakovana nova zgoščenka legendarne skupine Šank Rock. Naklada je, za slovenske glasbene razmere, "znanstveno-fantastična zgodba" - 10.000 izvodov. Naslov zgoščenke je "Nekaj več". Na njej je trinajst skladb:
1. Proti toku (Bor Zuljan / Leon Oblak)
2. Nekaj več (Bor Zuljan / Leon Oblak)
3. Rock bo preživel (Cveto Polak / Leon Oblak)
4. Ljubezen dela čudeže (Matjaž Jelen, Bor Zuljan / Leon Oblak)
5. Malo, malo (Bor Zuljan / Leon Oblak)
6. Restart (Bor Zuljan / Leon Oblak)
7. Najina pesem (Bor Zuljan / Leon Oblak)
8. 3,2,1... panika! (Matjaž Jelen, Bor Zuljan / Leon Oblak)
9. Ni sreče brez rock'n'rolla (Cveto Polak / Leon Oblak)
10. Izberi svojo smer (Matjaž Jelen, Bor Zuljan / Leon Oblak)
11. Le še nekaj sekund (Cveto Polak / Leon Oblak)
12. Vse bo dobro (Bor Zuljan / Leon Oblak)
13. Ljubezen, resnica, življenje (Matjaž Jelen / Leon Oblak)

Ker je vseh trinajst besedil moje avtorsko delo, moje mnenje o zgoščenki seveda ni objektivno, zato ga lahko izrazim samo na svoji spletni strani. Menim, da gre za enega najboljših izdelkov v zgodovini slovenske rock glasbe. Med trinajstimi potencialnimi hiti, so se nekatere skladbe ("Restart", "Ni sreče brez rock'n'rolla", "Ljubezen, resnica, življenje") med ljubitelji dobrega rocka in na slovenskih radijskih postajah že prijele, naslednji singl, ki bo v medije poslan tudi ob podpori videospota, pa bo naslovna skladba "Nekaj več", ki nazorno opiše kvaliteto zgoščenke.

Hvaležen sem trem avtorjem skladb, kitaristu Boru Zuljanu, vokalistu Matjažu Jelenu in bas kitaristu Cvetu Polaku, da so me povabili k sodelovanju. Na njihove čudovite melodije res ni težko (na)pisati besedil.


15-03-2017

PRIMAVERA: NOV SINGL IN ZGOŠČENKA

Novogoriška skupina Primavera je tik pred izdajo svoje prve zgoščenke, ki bo imela naslov "Znane vibracije". Zgoščenka, na kateri bo devet skladb, od tega štiri z mojimi besedili, bo izšla v maju, prvi promocijski koncert pa bo v soboto, 27. maja na znanem primorskem prizorišču Lakeness v Volčji Dragi. Skladbe na njihovi novi zgoščenki, pri katerih sem kot avtor sodeloval so: "Usodna napaka" (Gordan Novakovič / Leon Oblak / Gordan Novakovič), "Nazaj" (Matjaž Velikajne / Leon Oblak / Nejc Vrtovec, Marko Česnik), "Znane vibracije" (Matjaž Velikajne / Leon Oblak / Jadran Ogrin) in "Dosti!" (Mitja Krt / Leon Oblak / Matevž Furlan, Klemen Odar).

Posebej zanimiv je njihov najnovejši singl z naslovom "Dosti!", ki je bil prav te dni poslan na slovenske radijske postaje. Gre za duet vodje in vokalista skupine Matevža Furlana s Polono Furlan, priznano primorsko pevko z bogato glasbeno kariero. Videospot skladbe si lahko ogledate s klikom na naslov novice.


08-03-2017

ILIRSKA BISTRICA, DOBREPOLJE - VIDEM, CELJE

V naslednjih šestih dneh bom knjigo "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" predstavljal na treh koncih Slovenije - na Primorskem, Dolenjskem in Štajerskem. No, o tem, ali je Ilirska Bistrica na Primorskem ali Notranjskem, bi se dalo razpravljati, vsekakor pa je Dobrepolje - Videm na Dolenjskem, Celje pa na Štajerskem. Kraji, datumi in ure predstavitev pa so naslednji:

Ilirska Bistrica, Samostan Šolskih sester de Notre Dame: četrtek, 9. marec, okrog 19:00 (po večerni sveti maši, ki bo ob 18:00)

Dobrepolje - Videm, cerkev povišanja sv. Križa: nedelja, 12. marec, okrog 19:00 (po večerni sveti maši, ki bo ob 18:00)

Celje, Dom sv. Jožef: torek, 14. marec, ob 19:00

Vljudno vabljeni, da se katerega od zgornjih dogodkov udeležite.


06-03-2017

DSZG 2017 - MASKA - LUKA SEŠEK NAMESTO ORTERJA

Pesem z naslovom "Maska" (Marjan Hvala, Manuella Brechko / Leon Oblak / Marjan Hvala, Manuella Brechko) bo na Poprock večeru v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017 zapel Luka Sešek. Prvotno je bil za izvajalca izbran Klemen Orter, vendar je odstopil, zaradi nesoglasij z avtorjema skladbe in priredbe.

Luka Sešek, še ne dvajsetletni fant, ki igra štiri instrumente, je slovenski glasbeni javnosti znan kot eden izmed desetih finalistov pred kratkim (18. decembra 2016) končane šeste sezone šova "Slovenija ima talent". Luka, sin radijskega voditelja Jureta Seška, je v finalni oddaji zapel pesem "Moja" skupine Modrijani. O njegovem finalnem nastopu so člani žirije izjavili naslednje: "Ti si res poseben. Tvoj glas je nekaj posebnega. Ti si sonček, krasna oseba. Pevec ni le interpret, ampak tudi idol mladim. Ti imaš pozitivno sporočilo, si navdih.“ (Marjetka Vovk). "Od vokalistov sem najbolj čakala tvoj nastop. To, kar na odru pokažeš, je noro. Si briljanten. Ti si od pevcev moj favorit.“ (Ana Klašnja) "Sorry, dragi Modrijani. Tale model je naredil boljšo pesem.“ (Lado Bizovičar). "V šestih letih, odkar sem žirant tega šova, sem videl le malo takšnih nastopov." (Branko Čakarmiš)

Luka je danes že opravil nekatere obveznosti na Televiziji Slovenija (uvodni sestanek, fotografiranje za promocijo, snemanje izjave in napovednika ...), v naslednjih tednih do festivala, ki bo 21. aprila, pa se bo posvetil pripravam na nastop.


04-03-2017

NEUMRLJIVA DUŠA NA PEPELNICO IN V POSTNEM ČASU

Zahvaljujem se vsem ustvarjalcem programa Radia Ognjišče za čudovit in duhovno bogat program na Pepelnico, posebej pa še dramskemu igralcu Gregorju Čušinu za doživeto interpretacijo verzov iz moje nove knjige "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov", katere vsebina je bila "rdeča nit" programa od šestih zjutraj do petih zvečer.

Na Pepelnico (1. marca) sem imel tudi prvo predstavitev svoje nove knjige, tradicionalno v Tolminu, svojem domačem kraju. Hvala vsem, ki ste prišli, takega števila in takega odziva res nisem pričakoval.

V postnem času bodo sledile predstavitve po Sloveniji. Trenutni spored predstavitev je naslednji: Četrtek, 9.3. - Ilirska Bistrica / Nedelja, 12.3. - Videm Dobrepolje / Torek, 14.3. - Celje / Torek, 21.3. - Stranice / Sreda, 29.3. - Ljubljana Stožice / Četrtek, 30.3. - Maribor / Sobota, 1.4. - Bohinjska Bistrica / Nedelja, 2.4. - Ljubljana Vič / Torek, 4.4. - Kranj / Četrtek, 6.4. - Vinica

Seznam se bo dopolnjeval, saj se z nekaterimi organizatorji predstavitev še dogovarjam o terminih. Točne kraje in ure predstavitev bom objavil pravočasno. Še naprej se bom odzval na vsako povabilo. Predstavitve so seveda brezplačne. Veselim se vseke predstavitve posebej.


27-02-2017

PEPELNICA NA RADIU OGNJIŠČE V ZNAMENJU KNJIGE "NEUMRLJIVA DUŠA IN SEDEM GLAVNIH GREHOV"

Blaž Lesnik, novinar na Radiu Ognjišče, je ob izidu moje nove knjige z naslovom "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" opravil z mano daljši intervju. Pogovor bo na valovih Radia Ognjišče, skupaj z interpretacijami delov pesnitve, predvajan prvi dan postnega časa - na Pepelnico - in sicer po koščkih, čez ves dan. 1. marca ste torej vabljeni k poslušanju programa na Radiu Ognjišče.

Isti dan bom imel tudi prvo predstavitev knjige in sicer (po tradiciji) v Tolminu, takoj po sveti maši, ki se bo začela ob 18:00, torej okrog 19:00 v župnijski dvorani.

Pepelnica bo tudi prvi dan, ko bo knjigo možno kupiti. Na prodaj bo v vseh katoliških knjigarnah po Sloveniji in po predstavitvi knjige v Tolminu. Cena knjige je 17,90 EUR, na predstavitvah pa jo bo možno dobiti s popustom za 15,00 EUR. Popust bo veljal tudi za prodajo po vseh predstavitvah v Sloveniji v postnem času. Seznam krajev, kjer bom knjigo predstavljal, bo objavljen na tej spletni strani v naslednjih dneh.


24-02-2107

NEUMRLJIVA DUŠA IN SEDEM GLAVNIH GREHOV

24. februar 2017 je nov pomemben datum v moji bibliografiji in tudi v mojem življenju. Danes je namreč pri založbi Ognjišče v nakladi 1.000 izvodov izšlo moje tretje literarno delo z naslovom "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov".

Gre za pesnitev, ki obsega devet poglavij, od katerih ima vsako poglavje 33 kitic. Prvih 32 kitic v vsakem poglavju je trivrstičnih (tercine), zadnja kitica pa je štirivrstična (kvartina). Tako ima vsako poglavje 100, cela pesnitev pa 900 verzov. Verz je laški enajsterec, stopica jamb, rima pa verižna. Moje ustvarjanje je trajalo dobri dve leti.

Več o mojem novem literarnem delu in predstavitvah knjige boste lahko na tej spletni strani prebrali v naslednjih dneh.


29-01-2017

MED VALOVI IN OBLAKI

"Med valovi in oblaki" je naslov skladbe, ki jo bo na glasbenem večeru poimenovanem Popevka, v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017, predstavil Slavko Ivančić. Gre za festival, ki nadaljuje bogato tradicijo festivala Slovenska popevka. Glasbo je napisal Marino Legovič, besedilo pa je moje avtorsko delo. Še enkrat več sem imel priložnost in čast sodelovati z dvema "živima legendama" slovenske zabavne glasbe.

Marino Legovič je skladatelj, aranžer, producent in multiinstrumentalist, ki je vsem ljubiteljem slovenske zabavne glasbe postal znan že leta 1996, ko je Anika zmagala na festivalu Melodije morja in sonca z njegovo skladbo "Lahko noč, Piran". Po mnenju mnogih je to ena izmed najlepših slovenskih skladb vseh časov. Kasneje je nanizal vrsto uspešnic z različnimi izvajalci, vedno pa je ostal zvest svojemu prepoznavnemu slogu. Med njegovimi skladbami je veliko takih, ki so že postale zimzelene in del stalnega repertoarja na slovenskih radijskih postajah. Festivala Slovenska popevka v preteklih dveh desetletjih praktično ni bilo brez Marina Legoviča, v letih 2004 in 2005 pa je dvakrat tudi slavil, ko je Ylenia z njegovima skladbama prepričala strokovno žirijo. Z Marinom sodelujeva že dobrih 15 let in skupaj sva ustvarila več kot 30 pesmi. Lahko rečem, da sva v teh letih postala iskrena prijatelja. Najin največji skupni uspeh je zmaga na izboru EMA 2010 in sodelovanje na prireditvi Eurovision Song Contest - ESC 2016 v Oslu.

Slavko Ivančić je pevec in pianist s tako bogato diskografijo, da jo je zelo težko na kratko predstaviti. Že zgolj predstavitev njegovih največjih uspehov je zahtevna naloga. Velike hite je odpel že pri skupini Bazar, kot pevec skupine Faraoni pa je nekajkrat zmagal na festivalu Melodije morja in sonca. Na prelomu tisočletja se je odločil za samostojno kariero, ki še kar traja. Tudi kot solist je nizal uspešnico za uspešnico, "Črta" in "Ko mene več ne bo" pa sta dve večni skladbi, ki brez Slavkove interpretacije gotovo ne bi dosegli take popularnosti kot sta jo. Vesel sem, da je Slavko v meni prepoznal besedilopisca, s katerim je pripravljen sodelovati. Leta 2010 je na festivalu Slovenska popevka predstavil skladbo "Tisto, kar ostane", za katero sem napisal besedilo, glasbo je prispeval Gaber Radojevič, priredbo pa Patrik Greblo. Kot avtor sem sodeloval tudi na njegovi zadnji zgoščenki, ki jo je naslovil po skladbi "Preberi me", ki sva jo zanj napisala z Enzom Hrovatinom. Izjemno sem vesel in počaščen, da se bo Slavko Ivančić po hudi prometni nesreči, ko je njegovo življenje viselo na nitki, na festivalske odre vrnil s skladbo "Med valovi in oblaki", ki sva jo zanj ustvarila z Marinom Legovičem. 


22-01-2017

MASKA

Klemen Orter je štiriindvajsetletni Štajerec, rojen v Celju, živeč v Velenju, ki se je kot pevec najprej predstavil v 1. sezoni oddaje Slovenija ima talent, kasneje pa tudi v oddaji Misija Evrovizija. Slovensko glasbeno javnost je opozoril nase z izjemnim uspehom na festivalu Melodije morja in sonca 2016 v Portorožu. Nastopil je s skladbo "Zaprta v grad", za katero je sam napisal glasbo in besedilo, ter prejel kar tri nagrade strokovne žirije: za glasbo, izvedbo in za najobetavnejšega izvajalca ali avtorja (nagrado Danila Kocjančiča).

Na Poprock večeru v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017, se bo predstavil s skladbo "Maska", za katero sta glasbo napisala Marjan Hvala in Manuella Brechko, besedilo pa je moje avtorsko delo. Gre torej za avtorsko ekipo, ki je s skladbo "Blue and red" zmagala na izboru EMA 2016 in Slovenijo zastopala na prireditvi Eurovision Song Contest 2016 v Stockholmu.


15-01-2017

VRTILJAK

Začetki skupine Kalamari segajo v leto 1993, v slovenskem glasbenem prostoru pa so postali prepoznavni leta 1995, ko so izdali svoj prvi album z naslovom "Dobra vila". Kasneje so jih izdali še šest, na zadnjih dveh - "Lahko letiš" (2006) in "Nariši veliko srce" (2009) - je že precej skladb z mojimi besedili.

S Kalamari sodelujem že več kot 10 let. Največji skupni uspeh smo doživeli leta 2010 s prepričljivo zmago na izboru EMA 2010 in sodelovanjem na prireditvi Eurovision Song Contest 2010 v Oslu s skladbo "Narodnozabavni rock" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič).

Sodelovanje se nadaljuje tudi po zamenjavi pevca. Jožeta Ježa - Pepija je namreč leta 2014 zamenjal Darjan Gržina. Darjan je tudi avtor skladbe z naslovom "Vrtiljak", ki jo bo skupina predstavila na Poprock večeru v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017. Besedilo skladbe je moje avtorsko delo, za priredbo pa sta poskrbela Matjaž Švagelj in Darjan Gržina.


12-01-2017

BLUE AND RED NA 6. OZIROMA 39. MESTU NA "SLOTOP50" V LETU 2016

Skladba Blue and Red (Manuella Brechko, Marjan Hvala / Leon Oblak / Marjan Hvala) v izvedbi Manuelle se je uvrstila na zelo visoko 6. mesto med domačimi skladbami 100 največkrat predvajanih skladb na radiu v letu 2016 oz. zaseda 39. mesto med vsemi skladbami. Lestvica Slotop ima veliko težo, saj je odraz dejanskega stanja in nastaja na podlagi podatkov iz samodejnega spremljanja radijskih vsebin (t. i. monitoring), ki vključuje podatke 61 radijskih postaj (komercialne kot RTV programe). Tovrstne lestvice so sicer redno objavljanje na portalu Slotop50.si (izpis prvih 50 skladb) za različna časovna obdobja (tedenske, mesečne in letne).

Največkrat predvajanje skladbe slovenskih izvajalcev letne lestvice Slotop50 za leto 2016 so:
1. Nina Pušlar: To mi je všeč
2. Alya: Srce za srce
3. Maraaya: Here for you
4. BQL: Muza
5. Nika Zorjan: Po dežju
6. Manuella: Blue and Red
7. Manca Špik & Kvartopirci: Pesem
8. Siddharta: Ledena
9. Muff: Naj sije v očeh
10. Tinkara Kovač: Round and round


08-01-2017

DIHANJE

"Dihanje" je naslov skladbe, ki jo bo Anika Horvat predstavila na Poprock večeru v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017. Avtorji glasbe so Ashley Hicklin, Elske de Wall in Rupert Blackman, besedilo je moje avtorsko delo, za priredbo pa sta poskrbela Rupert Blackman in Ashley Hicklin.

Tistim, ki spremljate slovensko zabavno glasbo, Anike Horvat ni treba posebej predstavljati. Sam sem zanjo prvič slišal 20. julija 1996. Tri dni za tem, ko sem praznoval svoj trideseti rojstni dan, je Anika zmagala na Festivalu melodije morja in sonca - MMS 1996 s skladbo "Lahko noč, Piran", ki jo je zanjo napisal moj dober prijatelj Marino Legovič. Za tem je Anika postala stalnica slovenskih festivalov, kjer je s prepoznavno barvo glasu in izvrstno interpretacijo dosegala številna priznanja in nagrade, predvsem pa srca poslušalcev. Deset let po zmagi na festivalu MMS 1996 je zmagala tudi na Slovenski popevki 2006 s skladbo "Belo nebo", tri leta kasneje (2009) pa še enkrat s skladbo "Samo ti". Leta 2013 je praznovala 25 let glasbene kariere. Počaščen sem, da je tudi tokrat sprejela moje povabilo k sodelovanju.

Najbolj zaslužen za to, da je skladba "Dihanje" nastala, pa je Ashley Hicklin, ki me je lani poleti povabil k skupnemu ustvarjanju. Ash je multiinstrumentalist, pevec, skladatelj in producent iz mesta Scarborough, ki leži v predelu North Yorkshire na severo-vzhodni obali Anglije. V svoji glasbeni karieri je sodeloval že s številnimi priznanimi glasbeniki z vsega sveta, njegove skladbe pa so dosegale najvišja mesta na glasbenih lestvicah v različnih državah. Enega svojih največjih uspehov je doživel kot avtor skladbe "Me and my guitar", s katero je Tom Dice zastopal Belgijo na Evroviziji leta 2010 v Oslu in v finalu zasedel 6. mesto. Nam (Ansambel Roka Žlindre & Kalamari) se s skladbo Narodnozabavni rock (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič) tistega leta ni uspelo uvrstiti v finale. Ash ustvarja pod številnimi psevdonimi, njegova ekipa sodelavcev pa je združena v neodvisni založbi z imenom Hit My Heart Songs. Tudi sodelovanje z Ashem in njegovima glasbenima kolegoma Rupertom in Elskejem si štejem v veliko čast.


07-01-2017

TI SI PAČ TI(NA) IN TO JE NEKAJ VEČ!

Nocoj so v Mariboru pripravili posebno prireditev z naslovom »Hvala, Tina!«, s katero so se zahvalili in se poklonili največji slovenski športnici vseh časov, Tini Maze. Tina je v karieri osvojila 26 zmag v svetovnem pokalu, s čimer je postala najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije. Skupaj je osvojila 13 medalj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Postavila je "svetovni rekord" po številu točk - 2414 točk v eni sezoni svetovnega pokala (moški in ženske). V tej prelomni sezoni je tudi posnela pesem »My way is my decision« (Matjaž Jelen, Raay / Charlie Mason, Leon Oblak / Raay).

Na prireditvi, ki jo je neposredno prenašala Televizija Slovenija na svojem 1. Programu, je nastopila tudi skupina Šank Rock, ki je ob tej priložnosti prvič predstavila pesem »Nekaj več« (Bor Zuljan / Leon Oblak / Bor Zuljan) z njihove prihajajoče zgoščenke. Člani skupine so, med vsemi nastopajočimi, gotovo izbrali najbolj primerno skladbo, saj besedilo pesmi brez težav lahko povežemo s šampionko Tino, živo smučarsko legendo.

S klikom na naslov novice si lahko ogledate celotno prireditev, nastop skupine Šank Rock oz. skladba »Nekaj več« pa je v časovnem intervalu od 56:55 do 1:00:30.


02-01-2017

DSZG 2017 = 4 (3+1) = 100%!

Dnevi slovenske zabavne glasbe (DSZG) so glasbeni projekt dveh festivalskih večerov in spremljevalnih prireditev, s katerim RTV Slovenija že drugo leto zapored ponuja prostor glasbenim ustvarjalcem in izvajalcem različnih glasbenih žanrov.

23. decembra je RTV Slovenija na svoji spletni strani (MMC) objavila seznam izbranih skladb, ki se bodo v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe 2017 (DSZG 2017) v "Poprock" večeru in večeru "Popevka" potegovale za nagrade.

Strokovna komisija za izbor skladb, ki se bodo predstavile na "Poprock"večeru ter večeru "Popevka" v sestavi Neža Buh - Neisha, Aida Kurtović, Patrik Greblo, Matej Wolf in Mario Galunič je v skladu s kvalitativnimi selekcijskimi merili, ki so jih predložili pred imenovanjem, izmed vseh 110 prispelih in poslušanih skladb za sodelovanje na obeh festivalskih večerih izbrala izbrala 24 skladb, 12 za vsak večer.

Na festivalu bosta podeljeni veliki nagradi za zmagovalca vsakega tekmovalnega večera: zmagovalna Poprock skladba 2017 in zmagovalna Popevka 2017.
Na drugem tekmovalnem večeru, upoštevajoč skladbe obeh tekmovalnih večerov, pa bodo na podlagi ocen strokovne žirije podeljene tudi nagrade za najboljše besedilo skladbe, najboljšo interpretacijo oz. izvedbo, najboljšo priredbo in za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca.

Med izbranimi skladbami so vse štiri, pri katerih sem sodeloval kot avtor besedila in so kandidirale na izboru. Na večeru "Poprock" bodo tako nastopili Anika Horvat s skladbo "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak /  Rupert Blackman, Ashley Hicklin), Kalamari s skladbo "Vrtiljak" (Darjan Gržina / Leon Oblak / Matjaž Švagelj, Darjan Gržina) in Orter s skladbo "Maska" (Marjan Hvala, Manuella Brechko / Leon Oblak / Marjan Hvala, Manuella Brechko), na večeru "Popevka" pa bo nastopil Slavko Ivančić s skladbo "Med valovi in oblaki" (Marino Legovič / Leon Oblak). 4 izbrane skladbe (100% uspeh) v konkurenci 110. prispelih skladb je vsekakor izjemen dosežek, na katerega sem zelo ponosen.

Več zanimivih informacij o teh štirih izbranih skladbah, njihovih avtorjih in izvajalcih, bom na tej spletni strani objavljal v mesecu januarju.


01-01-2017

MOJI NAJVEČJI "HOBI DOSEŽKI" V LETU 2016

Ob koncu starega ali ob začetku novega leta se ponavadi ozremo nazaj. Če bi želel izpostaviti svojih pet največjih lanskoletnih "hobi dosežkov", potem bi izbral naslednje:

1. Zmaga na izboru EMA 2016 s skladbo "Blue and red" in sodelovanje na prireditvi Eurovision Song Contest - ESC 2016 v Stockholmu.

2. Izid moje tretje zgoščenke z naslovom "Naj traja".

3. Zaključek novega literarnega dela, ki bo pri založbi Ognjišče izdano februarja 2017.

4. Štiri skladbe z mojimi besedili, sprejete na festival Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017.

5. Dve skladbi z mojima besediloma, predstavljeni na festivalu Melodije morja in sonca - MMS 2016.

Če bo leto 2017 na "hobi področju" vsaj približno tako uspešno in zanimivo, kot je bilo leto 2016, bom zelo zadovoljen in srečen.

 

Copyright © 2003 Edi Kranjc, Graphic design LK Design.