Arhiv novic
NOVICE 


09-04-2021

EVROPA, EVROPA ...

Skladba "Evropa, Evropa ..." (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič), ki jo izvajajo Dinamitke (Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek) je že na spletni platformi YouTube. Poslušate jo lahko s klikom na naslov novice. Besedilo lahko preberete v zavihku "Diskografija".


08-04-2021

DINAMITKE

Danes je bila v rubriki POP IN na televizijskem programu POP TV premierno predstavljena skladba z naslovom "Evropa, Evropa ..." (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič), ki jo izvajajo Dinamitke. To so Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek, tri izvrstne pevke, vsaka s svojo dolgoletno, uspešno glasbeno kariero. Dame bodo tudi gostje v oddaji Vikend paket na 1. programu TV Slovenija, in sicer v nedeljo, 9. maja, na Dan Evrope.


03-04-2021

ALELUJA!

(glasba: Dino Oblak, besedilo: Leon Oblak, priredba: Gal Oblak in Damjan Pančur, izvaja: Tiana)

jok ne preneha
vsa nemoč je v njem
pod težo greha 
spi Jeruzalem
vera umira
upanje bledi
in val nemira
briše vse sledi
 
nad temo groba
se prižiga dan
močna svetloba
noč odganja stran
prazni dvomi
se drobijo v prah
zdaj mrak se lomi
in izginja strah
 
     Luč je zasvetíla
     prava Luč se je vrnila
     Stvarnik in Odrešenik
 
          naj odmeva
          Aleluja!
          v zarji dneva
          Aleluja!
          vse prepeva
          Aleluja!
          slava Njemu
          čast, hvala in oblast
          zdaj in vekomaj
 
On je vstajenje
in edina pot
On je življenje
On je naš Gospod
vir vse modrosti
daje nam pogum
in med skrivnosti
vliva nam razum
 
     Luč ki vedno sveti
     ki pomaga nam živeti
     Stvarnik in Odrešenik
 
          naj odmeva
          Aleluja!
          v zarji dneva
          Aleluja!
          vse prepeva
          Aleluja!
          slava Njemu
          čast, hvala in oblast
          zdaj in vekomaj


01-04-2021

MOJE MNENJE - POSNETEK ODDAJE

Posnetek sinočnje pogovorne oddaje "Moje mnenje" s podnaslovom "Ambasadorji naše besede" bo danes ob 12:05 na 1. programu Televizije Slovenija, lahko pa si celoten posnetek (50 minut televizijskega dela in 20 minut nadaljevanja na spletu) ogledate tudi s klikom na naslov novice.


28-03-2021

MOJE MNENJE

Igor Pirkovič, dolgoletni novinar in urednik na televiziji Slovenija, me je kot gosta povabil v oddajo "Moje mnenje", ki je na sporedu ob sredah zvečer na TV Slovenija 2. Poleg mene bodo v tokratni oddaji kot gostje sodelovali še Bernarda Fink Inzko, pevka resne glasbe, ki deluje tako na opernem kot na koncertnem področju, Ivan Sivec, pisatelj, publicist in etnolog ter Slavko Avsenik ml., skladatelj, pianist in producent. Ob praznovanju 30. obletnice samostojne in neodvisne države bo pogovor tekel o odnosu do domovine ter potrebi po večji enotnosti in prisotnosti domoljubja. Oddaja bo na drugem programu Televizije Slovenija v sredo, 31. marca, ob 21:00. Oddaja ima odprt konec, kar pomeni, da je 50 minut na ogled na TV SLO 2, nato pa se še približno 20 minutni pogovor nadaljuje na portalu MMC - www.rtvslo.si


24-03-2021

DANTEDI

25. marca Italijani obeležujejo Dantedi. To je dan, ki je posvečen spominu na Danetja Alighierija, velikana svetovne poezije. Obeležili ga bodo tudi pri Celjski Mohorjevi družbi, kjer nas bodo preko spletnih omrežij spomnili na Dantejevo leto (letos mineva 700 let od Dantejeve smrti) ter poslali sporočilo o njegovi vrednosti v današnji čas. Ta dan bodo na Facebook strani Celjske Mohorjeve družbe kot celodnevni dogodek skozi ves dan predvajali vnaprej pripravljene videoposnetke, in sicer nagovore, kratka predavanja, razmišljanja o Danteju ter branja Božanske komedije. K sodelovanju so povabili tudi mene, ki sem pripravil in posnel kratko razmišljanje o tem literarnem mojstru ter prebral 9. spev Pekla, odlomek iz njegovega najznamenitejšega dela – Božanske komedije. Vabljeni k spremljanju dogodka.


20-03-2021

PASIJONSKI VEČER V STARI LOKI

Sinoči smo lahko spremljali Pasijonski večer v Stari Loki, v katerem so mladi staroločani brali sonetni venec Pasijon Mengore. Posnetek literarno-glasbenega recitala si lahko ogledate s klikom na naslov novice.


14-03-2021

PASIJON MENGORE

Jeseni bo pri Celjski Mohorjevi družbi izšlo moje četrto literarno delo, pesnitev z naslovom "Jezus Kristus". Tega se zelo veselim, zelo pa sem vesel tudi dejstva, da je moje prvo literarno delo, sonetni venec z naslovom "Pasijon Mengore", ki je izšlo leta 2010, po enajstih letih še vedno aktualno. V sredo, 3. marca, sem na povabilo župljanov iz župnije Zreče, na daljavo, preko Zoom-a bral Pasijon Mengore, ob molitvi in čudovito pripravljenem križevem potu. 

Pred časom sem prejel prošnjo iz župnije Stara Loka v Škofji Loki za dovoljenje, da uporabijo besedilo "Pasijona Mengore" za dogodek, ki ga pripravljajo v okviru Dnevov Škofjeloškega Pasijona, ki se odvijajo v postnem času vsa leta med eno in drugo uprizoritvijo Škofjeloškega Pasijona, da s tem "vzdržujejo pasijonsko kondicijo". Od leta 2012 v sodelovanju z lokalnim Kulturno-zgodovinskim društvom Lonka Stara Loka pripravljajo Pasijonske večere, na katerih recitatorji približajo obiskovalcem različna dela s pasijonsko tematiko. Dogodek je obogaten tudi z glasbo in likovnimi vsebinami na temo pasijona. O dogodku objavljajo vsako leto kratek prispevek v serijski publikaciji Pasijonski doneski, ki jo izdajata Muzejsko društvo Škofja Loka in KZD Lonka Stara Loka, kratke zapise z galerijo slik pa arhivirajo na župnijski spletni strani.

Seveda sem se na prošnjo z veseljem pozitivno odzval, danes pa so me obvestili, da bo dogodek v petek, 19. marca, ob 19:30. Vabljeni, da si ga ogledate na povezavi: http://pasijonskiveter.si/  


08-03-2021

POLETNI MRAZ

Danes je bil na kanalu YouTube objavljen videospot skladbe "Poletni mraz" skupine Primavera. Skladba je bila poslana tudi na slovenske radijske postaje. Avtor glasbe je Mitja Krt, avtorja priredbe sta Matevž Furlan in Klemen Odar, besedilo pa je moje avtorsko delo. Videospot si lahko ogledate s klikom na naslov novice ali v zavihku "Videospoti", besedilo pa lahko preberete v zavihku "Diskografija".


23-01-2021

CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA

 “… glejte, ena luč Slovencem gor gre: vidim majhno, pa prebrisano trumico mladih učenikov, ki so se zbrali …“ Tako je mladi duhovnik Anton Martin Slomšek spodbujal slovenske bogoslovce že dobrih dvajset let, preden sta njegova prijatelja kaplan Andrej Einspieler in slavist Anton Janežič skupaj s somišljeniki 27. julija 1851 v Celovcu javno naznanila ustanovitev "Družtva, ktero bode dobre bukve za Slovence izdajalo in jih med njimi razširjevalo". Za zavetnika so si izbrali oglejskega sv. Mohorja, ki so ga takrat častili po vsem slovenskem ozemlju kot najstarejšo pričo krščanstva na naših tleh.

Celjska Mohorjeva družba je prva slovenska založba. Ustanovljena je bila pred 170-imi leti. Danes sodi med večje slovenske založbe s tradicionalnim knjižnim programom in širokim diapazonom knjižnih izdaj: slovensko leposlovje in prevodi tujega leposlovja, otroška in mladinska književnost, strokovna literatura najrazličnejših strok, priročniki z mnogih področij, učbeniki, muzikalije, periodika …

Pri Celjski Mohorjevi družbi so knjige izdajali in jih izdajajo vrhunski slovenski avtorji: Alojz Rebula, Tone Pavček, Saša Vuga, Žarko Petan, Zorko Simčič, Neža Maurer, Janez Menart in številni drugi. Zato ni naključje, da je tudi Mohorjeva ovenčana z nagrado kresnik (Alojz Rebula: Nokturno za Primorsko), z Veronikino pesniško nagrado (Tone Pavček: Ujedanke) in tudi z odličjem za mladinsko delo (Bina Štampe Žmavc: Živa hiša) ter obiljem zlatih hrušk.

Mohorjeva gradi slovensko nacionalno identiteto na širokem področju kulture in znanosti, pri čemer se odpira najširšemu krogu ne glede na generacijsko, nazorsko in politično različnost. Pri izvajanju svojega poslanstva tako sodeluje z najuglednejšimi znanstvenoraziskovalnimi, kulturnimi, vzgojnimi in drugimi podobnimi institucijami, vladnimi in nevladnimi organizacijami ter strokovnjaki iz Slovenije in tujine.
Poleg izdajanja publikacij Mohorjeva organizira znanstvena in strokovna srečanja, kulturne in izobraževalne prireditve, okrogle mize, delavnice, radijske oddaje, permanentno izobraževanje, sodeluje pri projektu Slomškovega bralnega priznanja in  s tem dejavno izpolnjuje namene in cilje, določene v svojih aktih.

Celjska Mohorjeva družba deluje v dveh enotah, v Celju in Ljubljani. V najožjem središču knežjega mesta je na Prešernovi ulici 23 v Celju pravni sedež Društva Mohorjeva družba in podjetja Celjska Mohorjeva družba, d. o. o. Tu delujejo uprava, komercialni in finančno-računovodski sektor, uredništvo in tehnična priprava za tisk. V središču Ljubljane, na Nazorjevi 1, se v prostorni Knjigarni Celjske Mohorjeve odvijajo številne dopoldanske prireditve, druženja z literarnimi ustvarjalci in sodelavci. Knjigarna je postala prostor kulturnega in družbenega dogajanja in živo srečališče ljubiteljev literature. Tu deluje del komercialnega sektorja – veleprodaja.

Moje zadnje literarno delo, pesnitev z naslovom "Jezus Kristus", bo izšlo pri Celjski Mohorjevi družbi, jeseni 2021.

 

 

Copyright © 2003 Edi Kranjc, Graphic design LK Design.