Arhiv novic
NOVICE 

14-01-2018

GLAS

Skladba, s katero se bo ManuElla predstavila na izboru EMA 2018, ima naslov "Glas". Besedilo je moje avtorsko delo, avtorja glasbe in priredbe pa sta Mike Eriksson in Lauren Evans. Skladba je bila posneta v studiu Rockatown, za kvalitetno produkcijo pa je poskrbel Mike Eriksson.

Mike, ki živi v Stockholmu, je švedski skladatelj, producent in lastnik omenjenega studia, Lauren pa je ameriška pevka in avtorica, ki živi v Los Angelesu. Več o njej lahko preberete s klikom na naslov novice.

Štiričlanska strokovna izborna komisija, ki so jo sestavljali glasbenica, pevka in predstavnica na Pesmi Evrovizije 2011 Maja Keuc, glasbenica in profesorica kitare Eva Hren, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in kitarist, avtor glasbe Tadej Košir, je med 108 prijavami izbrala šestnajst pesmi in izvajalcev, ki se bodo predstavili na predizboru EMA 2018. Predizbor bo 17. februarja, finalni izbor, v katerega se bo uvrstilo osem izvajalcev, pa teden dni kasneje - 24. februarja.


01-01-2018

MOJI NAJVEČJI "HOBI DOSEŽKI" V LETU 2017

V začetku novega leta ponavadi naredim pregled svojih uspehov v preteklem letu. Če izvzamem službeni uspeh, ko sem bil 30. maja 2017 izvoljen v naziv »redni profesor« in tako prišel do zadnje, najvišje stopnje v akademski karieri, bi med "hobi dosežki" največjih pet razvrstil tako:

1. Izid mojega tretjega literarnega dela. Knjiga z naslovom "Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov" je izšla 24. februarja 2017 pri založbi Ognjišče v nakladi 1.000 izvodov. Daljši pogovor z mano ob izidu nove knjige je bil predvajan na valovih Radia Ognjišče 1. marca, prvi dan postnega časa - na Pepelnico. Gledališki in filmski igralec Gregor Čušin je ob tem interpretiral dele pesnitve.

2. Nagrada za najboljše besedilo na festivalu Melodije morja in sonca 2017 v Portorožu. Skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič) je 8. julija 2017 v Amfiteatru Avditorija Portorož zapela Anika Horvat. Elza Budau, članica strokovne žirije, po mnenju mnogih najboljša slovenska avtorica besedil, je obiskovalcem v Avditoriju ter tistim pred televizijskimi zasloni in radijskimi sprejemniki ob podelitvi nagrade povedala naslednje: "Povedala bom čisto pošteno, da jaz sledim njegovemu ustvarjanju in bi se pod marsikateri njegov tekst z veseljem podpisala."

3. Izid zgoščenke "Nekaj več" skupine Šank Rock, na kateri so vsa besedila moje avtorsko delo. Na zgoščenki, ki je izšla v nakladi 10.000 izvodov je 13 skladb, jaz pa sem avtor vseh trinajstih besedil. Skladbe so napisali Bor Zuljan, Matjaž Jelen in Cveto Polak.

4. Dve skladbi z mojima besediloma, predstavljeni na festivalu Melodije morja in sonca - MMS 2017, ki sta zasedli 2. in 3. mesto. Anika Horvat je s skladbo "Ruleta" (Marino Legovič / Leon Oblak / Benjamin Vukovič) med 14. predstavljenimi skladbami zasedla 2. mesto in celo dosegla enako število točk, kot zmagovalna skladba, Prifarski muzikanti pa so s skladbo "Tako kot je, je prav" (Aleš Klinar / Leon Oblak / Aleš Klinar, Miha Gorše) bili 3., za mnoge pa so postali moralni zmagovalci festivala.

5. Štiri skladbe z mojimi besedili na festivalu Dnevi slovenske zabavne glasbe - DSZG 2017. V prvem tekmovalnem večeru - "Popevka 2017" je 15. aprila 2017 na Gospodarskem razstavišču skladbo "Med valovi in oblaki" (Marino Legovič / Leon Oblak / Marino Legovič) predstavil Slavko Ivančić, 21. aprila 2017 pa so bile na istem prizorišču v večeru "Poprock 2017" predstavljene tri skladbe z mojimi besedili: Kalamari so predstavili skladbo "Vrtiljak" (Darjan Gržina / Leon Oblak / Matjaž Švagelj, Darjan Gržina), Anika Horvat skladbo "Dihanje" (Ashley Hicklin, Elske de Wall, Rupert Blackman / Leon Oblak / Rupert Blackman, Ashley Hicklin), Luka Sešek pa skladbo "Maska" (Marjan Hvala, Manuella Brechko / Leon Oblak / Marjan Hvala, Manuella Brechko).

Če bo leto 2018 na "hobi področju" vsaj približno tako uspešno in zanimivo, kot je bilo leto 2017, bom zelo zadovoljen in srečen. Podobno sem zapisal že lani, pa je bilo leto 2017 po uspehih povsem primerljivo z letom 2016. Bo tudi letos tako?

 

Copyright © 2003 Edi Kranjc, Graphic design LK Design.